Storm Hans op bezoek

Over het algemeen is het zomerweer aan de Botnische Golf warm, kalm en droog. Maar nu kregen we bezoek van een echte zomerstorm. Die begon zijn carrière in Engeland en de Benelux als Antoni. Hij bracht veel regen, maar minder wind dan verwacht. Maar toen Antoni noordwaarts trok, naar de westkust van Zuid-Noorwegen, won hij aan kracht en bracht uiterst onstabiele lucht mee. In Scandinavië werd hij herdoopt tot Hans. Hij veroorzaakte heel veel schade in Noorwegen, Denemarken en Zweden. 200 km ten zuiden van ons spoelde de regen de bedding van de spoorweg weg, waardoor twee treinwagons ontspoorden. Daardoor werd de belangrijkste spoorverbinding tussen Stockholm en het noorden van het land minstens voor enkele weken onderbroken.

Bij ons bleef het al bij al nog relatief rustig, maar de onstabiele lucht zorgde ervoor dat hevige stortbuien zich vormden boven zee en dan kwamen uitregenen boven ons. Waar op de buienradar niets te zien was ontstonden op een kwartier tijd hevige lokale plensbuien.

Maar op maandagavond werd het ongewoon warm. Om acht uur ’s avonds werd het plots meer dan 24°, veel warmer dan binnen. Het was heerlijk om een boek te lezen op het terras. Maar dat wees erop dat er een massa warme lucht uit het zuiden opgestuwd werd naar het noorden. ’s Anderendaags nam Barbro zoals gewoonlijk haar morgenduik in zee en ze merkte niets bijzonders.

’s Namiddags zagen wij plots dat het water op enkele uren tijd minstens zestig cm gestegen was. Het waterniveau schommelt hier regelmatig, maar de grote stijging was heel ongewoon, vooral ook door de snelheid waarmee die gebeurde.

Het paadje naar het begin van de steiger lag nu onder water.

Getijden kennen wij hier niet. Op de kaart hieronder kan je zien dat de drie doorgangen, die de Baltische Zee en de Botnische Golf verbinden met de Noordzee relatief smal zijn. Het zijn de Lillebaelt en Storebaelt in Denemarken en de Öresund tussen Denemarken en Zweden. Dat zijn ook de bruggen waar je over rijdt als je over land naar Zweden rijdt.

De schommelingen in het zeeniveau worden vooral veroorzaakt door lange periodes van hoge of lage druk. Bij lage druk stijgt het zeeniveau doordat het water minder naar beneden gedrukt wordt. Maar het is vooral de wind, die niveauverschillen veroorzaakt. Een lange periode van noorderwind blaast het water weg uit de Baltische Zee, bij zuiderwind wordt het water opgestuwd naar het noorden van de Botnische golf.

Toen ik de weerkaart bekeek zag ik dat de constante stormwind de ideale richting had om het water recht naar het noorden toe te blazen.

Gelukkig waren we er op tijd bij, want het water bleef stijgen en begon al snel de steiger te overspoelen. De houten platen gingen op en neer met de golven en dreigden weg te drijven, de zee in. Snel begonnen we de houten ligmeubels te verplaatsen naar de kant. Gelukkig is Barbro een echte vikingvrouw, die van aanpakken weet. Terwijl ik de boot begon leeg te scheppen ging zij een lang, dik touw halen, ging het water in en begon de platen vast te binden aan de balken van de steiger. Een aantal kleinere platen haalden we weg omdat de balken onder water zaten, waardoor de platen loskwamen.

Een spannend en onverwacht avontuur, dat hoort bij het leven in de natuur en aan zee. Het geeft een beetje kleur aan het leven.

Tijdens de nacht steeg het water nog tien cm, maar deze morgen was het alweer twintig cm gezakt, waardoor het grootste gevaar voor de steiger geweken is. Als de toestand wat genormaliseerd is herstellen we alles weer, want we hebben nog recht op een maandje zomer, vooraleer de steiger weer opgebroken wordt om hem te beschermen tegen de kracht van een halve meter verschuivend ijs.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op Storm Hans op bezoek

  1. Nadine Verheuen zegt:

    Barbro de Viking vrouw….goeie naam voor een spannend verhaal, gestoffeerd met heel wat wetenschappelijke weetjes! Een ideale mix! Interessant en boeiend

  2. Diane Van Rijsselberghe zegt:

    Het nieuws van de treinramp is tot in België geraakt, de heldendaden van Barbro niet. Gelukkig hebben we een goede journalist ter plaatse! 😀
    Hopelijk blijven jullie gespaard van verdere stormen en kunnen jullie verder genieten van de zomer en de lange dagen. Veel groetjes uit Maarkedal

  3. Mette zegt:

    Het nieuws dat België bereikt deed me geregeld aan jullie denken.
    Wat een dappere en creatieve bedenkers van oplossingen daar in Övik!
    Jullie doen het toch weer!!!
    Het geeft kleur om extra te genieten van de zomer die nog rest 😉

    Liefs

  4. Ingrid Temmerman zegt:

    Heftig verschil, 60 cm, gelukkig waren jullie er op tijd bij en met een Vikingvrouw aan je zijde ben je safe!
    Doe haar de groetjes,
    Ingrid
    (Vanuit de Ledebaan waar ze deze week een voordeur ramden met een molotovcoctail)

  5. Ad zegt:

    Ja, Antoni, gij zijt een toffe jongen!
    (Remember februari 1992)
    Maar wat ge uitspookt jongen in Scandinavië, is helemaal niet ok…

    Mooi verhaal, met de vikingvrouw die van aanpakken weet. Zeker inzetten komende winter, 😉

    Ook interessant om de mechanismen van de waterspiegelschommelingen te weten te komen, daar in jullie afgezonderde Botnische!

    Groeten vanop onze getuigeheuvel in de Vlaamse Ardennen, ad

  6. Georges De Rycke zegt:

    Machtig interessant!

Plaats een reactie