Wie ben ik?

Mijn naam is Hendrik De Rycke, geboren in 1952 in Oudenaarde, Vlaanderen, België.

Ik studeerde Latijn-Wetenschappen aan het Onze Lieve Vrouwecollege in Oudenaarde. In 1970 begon ik mijn studies Wetenschappen (groep Scheikunde) aan de Rijksuniversiteit Gent. Ik behaalde eveneens mijn aggregaat Hoger Secundair Onderwijs.

Na mijn legerdienst in Soest (Duitsland) begon ik een carrière als leerkracht. Eerst in het Vrij Instituut St. Lucas in Oudenaarde, dan in het Vrij Technisch Instituut in Aalst. Ik gaf ook gedurende kortere of langere tijd les in het Sint Jozefscollege in Aalst, in het Avondonderwijs in het VTI en in de Katholieke Hogeschool St. Lieven.
Zo doceerde ik Scheikunde, Fysica, Aardrijkskunde, Wiskunde en Mechanica.

In mijn huwelijk kreeg ik twee dochters, Marinka (1986) en Annelien (1989). Zij doen het goed en maken hun eigen weg in het leven. Na mijn scheiding leerde ik de Zweedse Barbro kennen. We werden verliefd en besloten na enkele jaren dat wij samen wilden gaan leven.

Ondertussen werkte ik halftijds in het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht op de Heizel in Brussel. Een droom was uitgekomen, ik maakte van mijn hobby mijn beroep. Ik had altijd erg opgekeken naar Armand Pien, die als weerman en directeur van het Planetarium de sterrenkunde toegankelijk maakte voor iedereen. Nu kon ik zelf mijn bijdrage leveren. Ik stelde cursussen op voor het Hoger Secundair Onderwijs en het Lager Onderwijs, gaf les aan grote schoolgroepen en richtte bijscholingen in voor leerkrachten en hogeschoolstudenten. Zelfs de toekomstige piloten van de Sabena Flight Academy kwamen mijn lessen bijwonen!

Maar ik moest kiezen. Zolang ik bleef werken moest ik in België blijven. Ik hakte de knoop door en ging op pensioen een half jaar na mijn zestigste. Al gauw verhuisde ik naar Zweden.

In deze blog wil ik vertellen over mijn belevenissen in Zweden. Maar ik wil het ook interessant maken voor mensen die mij niet kennen. Hoe is het om in Zweden te wonen? Wat is er verschillend tussen Zweden en België? Wat moet je weten? Welke praktische moeilijkheden kom je tegen? Hoe doe je dit of dat?

Ik hoop dat ik zal slagen in dit opzet. Het schrijven zal mij alleszins helpen de dingen op een rijtje te zetten.

Als je vragen hebt over het leven in Zweden, stuur gerust een persoonlijke mail naar hderycke1 at gmail.com.

Advertenties

7 reacties op Wie ben ik?

 1. William Van Geert zegt:

  goed vriendje!het doet deugd om nog wat van u te horen.zo moeten we niet altijd op tv kijken om u te zien.Gr. William

 2. guido verbeke zegt:

  tof om deze blog te volgen
  guido verbeke

 3. Iris Niiranen wall zegt:

  Hallo,
  Even voorstellen! Mijn naam is Iris. Ben een bijna 60 jaar oude belgische vrouw, geboren in Gent. Woon hier in Zweden sinds 1976, de laatste 6 jaren op het eiland Visingsö. Ben gespecializeerde verpleegster, werk met opdrachten voor een uitzendbureau. Mijn Zweedse echtgenoot en ik hebben een B&B in ons huis, Blue Water B&B op Visingsö. Rene, een vriend van mij die in Sundsvall woont is hier al van in het begin van de jaren zeventig. Ik denk dat hij een van de Vlamingen is die hier al het langst woont. Vriendelijke groeten.

  Iris Niiranen Wall

  • kilihenry zegt:

   Waaw, dat is een lange tijd, Iris! Zou je nog terug willen?
   En je woont op Visingsö! Een speciale plaats die ik graag eens zou bezoeken. Ik heb het enkel en alleen maar vanop afstand gezien, toen ik in Gränna was. Misschien lukt het wel eens om langs te komen bij jullie! Het is alvast genoteerd!

 4. Walter Dauwerse zegt:

  Fantastisch, wat een mooie blog. Met een zoektocht naar de betekenis van het woord “Karl Johan” kwam ik hier terecht. Zo herkenbaar zijn de verhalen. Mijn vrouw en ik komen bijna 20 jaar geregeld in zweden. Ruim 15 jaar trekken we vanaf ons huisje in Los (midden Zweden) naar alle hoeken van Zweden en soms ook naar Noorwegen. Kort geleden ben ik gepensioneerd en hoop naast alle verplichtingen meer tijd in Zweden door te brengen. We wonen in Nederlands Limburg. Ik heb me aangemeld en hoop nog meer verhalen van je te lezen. Groeten, Walter.

  • kilihenry zegt:

   Dank je wel, Walter! Altijd welkom voor een fika als je in de buurt bent. Wat de komende verhalen betreft: na een tijd begint het aantal mogelijke onderwerpen te verminderen (je wil immers niet al te veel in herhaling vervallen). Maar er komen er zeker nog! Nu de winter stilaan nadert komt er weer meer tijd om te schrijven. De zomer (zeker een prachtige zomer zoals deze) breng je in Zweden vooral buiten door: in het bos, op het water, aan de barbecue. Maar dat weet je natuurlijk wel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s