Het is weer vårvinter!

In februari, maart, worden de dagen weer langer. Dan komen de mooie dagen van vårvinter (lentewinter): er ligt een dik pak sneeuw, de luchttemperaturen liggen enkele graden onder nul, maar als de zon schijnt voelt het heerlijk warm aan. Overdag smelt de bovenste sneeuwlaag gedeeltelijk, ’s nachts vriest ze terug vast als een harde korst (skare), zodat je er, zeker met sneeuwschoenen, gewoon bovenop kunt lopen.

28928214_10155092802267015_2048424324_o

Deze keer hebben we eindelijk weer eens een normale winter: er ligt enorm veel sneeuw en de temperaturen zijn niet al te dikwijls boven nul graden uit gekomen. De laatste twee en een halve maand, sedert nieuwjaar, zijn de temperatuur niet meer boven het nulpunt gestegen. IJsdagen noemt men dat in België.  Met uitschieters tot tegen -30° C en veel sneeuwdagen. Op de zwaarste sneeuwdag hebben we op 24 uur tijd de sneeuwruimer vijf keer gebruikt om de oprit sneeuwvrij te houden.

Rutbergshotellet (7)

We hopen dat de dooi geleidelijk komt en niet met hevige stortregens. Want dan zou er wel eens wateroverlast kunnen komen.

Rutbergshotellet (20)

Gisteren was het zo’n prachtige dag. En dan nog op een zondag: dan moet je er op uit. We reden naar een parkingplaats bij de Västeralnö Fäbodar aan de voet van de Rutberg. Dat is een plateau, ongeveer 340 m hoog, met vele kilometers langlaufsporen.

rutbergetkarta11

Fäbodar zijn uniek voor Noorwegen en Zweden: ze bestaan uit groepen lage huisjes nabij de weidegronden. Tijdens de zomer werden ze bewoond door groepen vrouwen, die het vee molken, boter en kaas maakten en roofdieren weg hielden van de dieren. Een heerlijke tijd: ze moesten weliswaar hard werken, maar ze konden hun eigen leven regelen daar, samen met andere vrouwen.

28928412_10155092802127015_275086619_o

Vandaar vertrokken wij voor een wandeling van 7,5 km met de sneeuwschoenen naar Rutbergshotellet en terug. Dat is absoluut geen hotel, maar een grote hut, waar je beschutting kunt zoeken tijdens gure dagen. Bij mooi weer is het een ontmoetingsplaats, waar je je picknick opeet.

Rutbergshotellet (16)

Dikke pakken sneeuw daar. Dat zagen we al aan het welkomstbord. De sneeuwmeter iets verderop gaf de dikte aan (in dm). Dat zal vandaag al 1,5 m geworden zijn, want het sneeuwt alweer de ganse dag.

28342492_10155092802387015_552852203_o

 

Rutbergshotellet (8)

We trokken ook over Stormyran: oogverblindend, zo’n grote sneeuwvlakte. Een myr is eigenlijk een moeras. De plantengroei in een ondiep meer zorgt voor veenvorming, zodat na een aantal eeuwen het meer verandert in een moerasvlakte. In een volgende fase beginnen op de droogste plaatsen boompjes te groeien. Een heel oud myr herken je alleen doordat het een volledig plat stuk bos geworden is.

Rutbergshotellet (26)

Tijdens de zomer is een myr moeilijk toegankelijk, maar je moet er wel zijn om het goud van het bos te oogsten. Daarmee bedoelt men soms de gele cantharellen (Hanenkammen), maar hier heb ik het over de Hjortronbessen (kruipbraam).

hjortron-gele-bessen-zweden

Met de sneeuwschoenen loop je dan meestal tussen de skisporen, want die mag je natuurlijk niet verstoren. En het is genieten van de eerste tot de laatste minuut!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op Het is weer vårvinter!

 1. Pete zegt:

  Heerlijke foto’s!

 2. cedarcanoe2015 zegt:

  Mooie beelden, heerlijke tekst.

 3. Heerlijk lezen en foto’s kijken! Ook herkenbaar om de zorg over mogelijke wateroverlast als de sneeuw te snel gaat smelten. Ook hier vandaag weer een dag lang sneeuw ruimen maar gisteren en eergisteren prachtig weer gehad. We hopen ook dat de lente stilaan deze richting wil uitkomen 😀

 4. Diane zegt:

  Mooie foto’s!!! Dito tekst!

 5. ad de groote zegt:

  en een mooie sneeuwuil op de bovenste foto, prachtbeest…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s