Winter wonderland

Eind november, begin december (en soms vroeger of later) maakt de duisternis plaats voor het licht. Als de eerste sneeuw valt, licht alles op en iedereen voelt zich beter.

November is de minst aangename maand hier: de dagen zijn kort, het is vochtig en duister. Als je met de wagen rijdt is het alsof het licht van de koplampen door de omgeving opgeslorpt wordt.

Maar met de eerste sneeuw verdwijnen de zwarte gedachten en haalt iedereen opgelucht adem: dan is het tijd om van alle uren, dat het licht is, gebruik te maken om heerlijke wandelingen te maken.

Maar, zoals ik al vroeger schreef, verandert ook hier het klimaat. Ik herinner mij uit mijn jeugd dat het dikwijls gebeurde dat de bloemen op de graven in België begin november bevroren. Hoe dikwijls gebeurt dat nu nog?

Hier bleef de sneeuw vroeger gewoonlijk liggen vanaf eind november. Bij aanvoer van warme lucht uit het zuiden steeg de temperatuur tijdelijk hoogstens tot iets onder het vriespunt. Tegenwoordig ligt die temperatuur enkele graden hoger, zodat de sneeuw regelmatig geheel of gedeeltelijk afsmelt tijdens de winter. Het zeewater is warmer en het warmt de lucht meer op. Dit effect is uiteraard groter hier aan de kust. Bovendien is de aangevoerde oceaanlucht op grote hoogte ook warmer, zodat er dikwijls in plaats van sneeuw, regen gevormd wordt.

Het resultaat hiervan is dat koude periodes met een pak sneeuw plots afwisselen met periodes van dooi met regen. Als die regen onderkoeld is krijgen we ijzel. Maar sowieso begint het op een bepaald moment toch weer te vriezen. De sneeuwpap wordt steenhard en wordt spiegelglad. Dan moeten we zand strooien om de auto de helling naar de straat op te krijgen. Gelukkig stelt de gemeente hier gratis zand ter beschikking, dat we kunnen ophalen met emmers. Maar dit is allemaal niet zo plezant.

De opwarming van het klimaat wordt stilaan een onweerlegbaar feit.

Een goed voorbeeld hiervan is deze week. Vorig weekend had het pas gesneeuwd (de eerste lading van november was al vroeger afgesmolten) en de wereld zag er ongelooflijk mooi uit. We namen de gelegenheid te baat om een prachtige wandeling in de buurt te maken met de sneeuwschoenen. Voor je het weet loop je in een onbetreden sprookjeslandschap. Geniet mee!

WhatsApp Image 2017-12-07 at 06.35.26

Door het grote gewicht van de sneeuw hangen de bomen helemaal door!

WhatsApp Image 2017-12-07 at 06.35.25(2)

WhatsApp Image 2017-12-07 at 06.35.25(1)

Als de schemering komt krijgen we het fameuze “blauwe uur”. Alles wordt blauw. Dat zie je heel duidelijk op volgende (onbewerkte) foto.

WhatsApp Image 2017-12-07 at 06.35.15

Maar dit weekend heeft de dooi weer toegeslagen met veel regen, met alle miserie van dien. Daar schrijf ik volgende keer over.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Winter wonderland

 1. Ad zegt:

  Geef mij maar de blues, prachtige foto,
  Hier in ronse is het ook aan het sneeuwen, as we speak,
  Hou het veilig aldaar, potten breken mag, maar geen benen…

 2. Willem Boonen zegt:

  Prachtig landschap! Waarschijnlijk is het daar nu zeer interessant om diersporen te vinden en zo ook te weten wat er daar allemaal over en weer kruipt?

  • kilihenry zegt:

   Inderdaad, Willem! De vorige jaren zagen we zo sporen van eland, vos, das, reebok, boshaas. En vorig jaar, in de sneeuw op ons terras: sporen van een lynx! En een beetje dieper in het bos: berensporen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s