Hoeveel kost gezondheidszorg in Zweden?

Zweden is een modern, hoogontwikkeld Westers land. De geneeskunde staat op een zeer hoog peil, zoals in België. Maar toch heb ik zware bedenkingen bij de beschikbaarheid van de medische hulp, vooral in het dunbevolkte noorden. Maar daar wil ik het deze keer niet over hebben. Wel over de kosten voor de patiënt.

Die kosten zijn voor mij als EU onderdaan dezelfde als voor andere inwoners in Zweden, ook al sta ik als gepensioneerde ingeschreven bij een Belgisch ziekenfonds. Ik reken voor het gemak alle bedragen om naar euro.

De kost voor de patiënt bij een ziekenhuisverblijf is minder dan 10 € per dag, alles inbegrepen. Men gaat ervan uit dat je bij een opname (dat gebeurt niet zomaar) recht hebt op de volle solidariteit van je gezonde landgenoten.

Huisdokters bestaan hier (bijna) niet. Voor een doktersbezoek bel je naar de Vårdcentral (een medisch centrum) om een afspraak te maken. Een hoogopgeleide verpleegkundige evalueert je probleem en maakt voor jou een afspraak met een geschikte dokter of verpleegkundige (die hebben hier meer bevoegdheden dan in België; ze kunnen bijvoorbeeld bepaalde geneesmiddelen voorschrijven). De netto kosten voor zo’n bezoek zijn behoorlijk hoog (behalve voor jongeren en hoogbejaarden): van 10 tot meer dan 20 € voor een specialist.

Maar er is een maximumfactuur: bij je eerste bezoek krijg je een kaartje, waarop de betaalde dokterskosten bijgehouden worden.  Vanaf een totaal van 115 € (te rekenen vanaf het eerste bezoek tot 12 maand nadien) krijg je een vrijkaart. Verdere doktersbezoeken zijn dan gratis dat jaar.

Je betaalt ook altijd onmiddellijk nettobedragen aan een centrale kassa. Het ingewikkelde systeem met mutualiteiten, doktersbriefjes en terugbetaling bestaat hier niet. Alles wordt centraal geregeld.

Dit systeem is volgens mij bijzonder slim bedacht. Iemand, die een vijftal doktersbezoeken of minder per jaar aflegt, betaalt relatief veel daarvoor. Als je daarentegen een zwakke gezondheid hebt, betaal je toch maar 115 € per jaar. Mensen met een goede gezondheid zijn op deze manier solidair met de zwakkeren. Een erfenis van de vele sociaaldemocratische regeringen die Zweden de laatste honderd jaar gehad heeft.

De geneesmiddelendistributie wordt ook centraal geregeld.  De modernisering is hier veel verder gevorderd dan in België, waar je tot een jaar geleden nog een SIS-kaart moest hebben. Ook zonder doktersbriefje kom je niet ver in België.

Hier schrijft de dokter je voorschriften in via zijn computer in een centrale databank. Dan kan je de geneesmiddelen gaan halen in de apotheek. Tot 1 juli 2009 werden alle apotheken beheerd door Apoteket AB, een door de staat gecontroleerd bedrijf. Dat monopolie werd doorbroken: nu zijn er een zestal apotheekgroepen, die streng gecontroleerd worden. Dit systeem is weer een socialistische erfenis met staatsbedrijven. Je kunt lang discussiëren over dit systeem, maar één groot voordeel heeft het zeker: doordat er maar enkele grote spelers zijn is het gemakkelijker om een gezamenlijke strategie te bedenken en de kosten daarvan op te hoesten. In België zijn nog veel privé-apotheken, die snelle modernisering in de weg staan omdat ze noch het kapitaal en/of de wil hebben het systeem te veranderen.

Je gaat naar een apotheek naar keuze. Na legitimering met je personnummer (nationaal nummer) en je rijbewijs (dat hier geldt als identiteitskaart) logt de apotheker in op je voorschriftenlijst. Je kiest wat je wil hebben en je lijst wordt automatisch aangepast. Ook krijg je automatisch een voorstel het goedkoper generisch middel te nemen. Je betaalt met de bankkaart (in Zweden betaalt bijna iedereen bijna overal met de bankkaart – je hebt eigenlijk geen cash nodig!).

En het kan nog eenvoudiger: je logt thuis in op de computer van de apotheekgroep, waar de apotheek die je wil bezoeken toe behoort. Dat kan je doen met een mobiel bankID of via dezelfde inlogmethode die je gebruikt om in te loggen bij je bank. Dan krijg je je voorschriftenlijst, je kiest wat je wil ophalen, en je betaalt online. Kort nadien krijg je een berichtje dat je geneesmiddelen kunnen afgehaald worden.

Wat de kosten betreft: hier geldt weer een maximumfactuur van 230 €. Maar het systeem werkt helemaal anders. Tot 115 € betaal je de volle prijs. Op een volgende schijf betaal je 50%, op de volgende 25%, dan 10%. Van zodra je in totaal 230 € bereikt krijg je een vrijkaart voor de rest van het jaar. Dit systeem geldt voor de meeste geneesmiddelen op voorschrift. Al die prijzen en kortingen worden ook automatisch toegepast. De apotheker laat je de som betalen die door het centraal systeem berekend wordt.

Ook dit systeem steunt op solidariteit met de zwakkeren. Tegelijkertijd schrikken de hoge beginkosten de mensen wat af. Dit houdt het ondoordacht gebruik van geneesmiddelen wat binnen de perken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op Hoeveel kost gezondheidszorg in Zweden?

 1. Diane zegt:

  Duidelijke uitleg. Goed om eens te weten hoe de gezondheidszorg in Zweden werkt. Groetjes, Diane

 2. Johan Meurisse zegt:

  bedankt voor deze interessante info

 3. jondewi zegt:

  Bedankt voor de info maar toch even een vraagje: je schrijft dat je als gepensioneerde ingeschreven bent in een Belgisch ziekenfonds. Je krijgt de zelfde zorgen als een Zweeds onderdaan: heb jij je dan ook in Zweden ingeschreven in een ziekenfonds of heb je bij een ziekenfonds laten weten dat je Belgisch staatsburger bent? Je schrijft ook dat je een persoonsnummer dient voor te leggen bij de apotheker. Heb je een nummer gekregen? Ik krijg er geen omdat mijn domicilie nog in België is. Indien je een persoonsnummer hebt, hoe ben je te werk gegaan om er eentje te krijgen.
  Ps ook wij zijn gepensioneerd.

  Bedankt
  Jon

  • kilihenry zegt:

   Beste Jon,
   Een heleboel vragen waar ik maar volledig kan op antwoorden als ik je situatie volledig ken. Maar ik zal proberen zo duidelijk mogelijk te antwoorden.
   Als je als inwoner van België medische verzorging nodig hebt bij een verblijf in een ander land van de EU, in dit geval Zweden, kan je die krijgen bij voorlegging van je blauwe Europese ziekteverzekeringskaart, verstrekt door je ziekenfonds. Dan krijg je een voorlopig persoonsnummer voor die gelegenheid. Je krijgt dezelfde zorgen als de Zweden.
   Bij emigratie, dus bij overbrengen van je domicilie naar Zweden, kan je een personnummer aanvragen bij Skatteverket. Dat kan je zonder problemen krijgen als je kan bewijzen dat je inkomsten hebt (in dit geval je pensioen). Iedere inwoner in Zweden heeft dat. En zonder personnummer “besta je hier niet”.
   Als je alleen uit België een pensioen krijgt, kan je bij je Belgisch ziekenfonds een formulier E121 krijgen. Daarmee kan je in Zweden bij Försäkringskassan ingeschreven worden. Dan krijg je dezelfde voorwaarden als andere inwoners voor ziekteverzorging en medicijnen. De kosten worden naar België doorgestuurd, maar daar hoef je je niets van aan te trekken, dat gaat automatisch. Je blijft ingeschreven bij je Belgische ziektefonds en je betaalt daar je bijdrage. Dat betekent dat je ook nog in België kunt behandeld worden. Dat kan interessant zijn voor een niet dringende operatie. De wachttijden daarvoor kunnen in Zweden namelijk nogal oplopen.
   Let wel: gepensioneerde zelfstandigen moeten een bijkomende maandelijkse bijdrage betalen.
   Is dit antwoord voldoende? Anders vraag je maar!
   Mvg, Hendrik

   • jondewi zegt:

    Hendrik,
    Bedankt voor het antwoord. Goed om te weten dat je bij een bezoek aan de vårdcentral een voorlopig personnummer krijgt om je medicatie af te halen indien dat nodig zou zijn.
    Het formulier E121 kun je pas krijgen wanneer je uit het Belgische bevolkingsregister bent uitgeschreven – althans dat is wat onze ziekenkas in België beweert – en dat is (voorlopig) bij ons nog niet het geval…

    mvg
    Jon

 4. kilihenry zegt:

  Dat is inderdaad zo, Jon! Je kan niet in twee landen tegelijk ingeschreven zijn. Maar zolang je in België gedomicilieerd bent krijg je ook in Zweden ziekenzorg. Alleen je Europese ziekteverzekeringskaart nooit vergeten. Anders krijg je een gepeperde rekening en dan kost het heel wat moeite om die achteraf te laten schrappen nadat je bewezen hebt dat je een ziekteverzekering in België hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s