Naar huis dwars door Lapland

Het werd stilaan tijd om terug te keren.

knipsel6

We hadden de ferry geboekt van Moskenes naar Bodø. Daarvoor moesten we enkele kilometers terugrijden. De boot vaart de afstand van 120 km in drie en een kwart uur.

Met spijt zagen we de archipel steeds kleiner worden.

20160811-423

20160811-42920160811-427

In het zuiden liggen nog enkele losse eilanden. Tussen Mosken en het grootste, Værøy, ligt de beroemde Maalstroom. Volgens de boeken van Jules Verne en Edgar Allan Poe is het een reusachtige draaikolk, die zelfs grote schepen de diepte in kan sleuren. Hij wordt zelfs al vermeld in de Edda!
In werkelijkheid gaat het om getijdenstromen, die inderdaad al eens draaikolken kunnen veroorzaken. Maar die zijn veel te klein om moderne schepen te kunnen verontrusten.

20160811-42520160811-428

Het is wel een feit dat de visgronden hier zeer rijk zijn. Grote scholen vis worden aangetrokken door de stromingen. Het is dan ook een geliefde bestemming voor amateurvissers.

Voorbij Bodø reden we het binnenland in, over de pas door de bergen. Al snel reden we Zweden binnen. De bergen worden steeds lager, het landschap wordt steeds weidser. Hier voel je hoe weinig mensen hier wonen. Je kan tientallen kilometer rijden zonder ook maar één huis of andere wagen tegen te komen. Dat is niet zo verwonderlijk als je weet dat Arjeplog de dunst bevolkte gemeente van Zweden is. Om je een idee te geven: Arjeplog is half zo groot als België en heeft minder dan 3000 inwoners!

De gemeente ligt tussen grote meren, meer dan 8000! En al dat water is drinkwater.

Je kunt er tijdens de zomer heel goedkoop een hotelkamer boeken. Eigenlijk zijn de kamers kleine appartementen, mét ingerichte keuken. Want tijdens de winter is hier heel wat te doen: hier is namelijk een heel belangrijk testcentrum voor auto’s. Die worden tijdens de arctische winters in extreme omstandigheden getest op de reusachtige bevroren meren. Al die testpiloten, ingenieurs en hun entourage komen hier tijdens de winter gedurende verschillende weken logeren en hebben dus accommodatie nodig.

’s Zomers kan je wandelingen maken in een schitterende omgeving. We namen dan ook de gelegenheid te baat om een dagwandeling te maken tussen de waterpartijen.

20160812-44120160812-44220160812-444

Je vindt er veel overblijfselen uit de steentijd: kampementen en fångstgropar. Dat zijn putten, die men groef om elanden in de val te lokken.

20160812-433

Ook het zilvermuseum in Arjeplog is zeker een bezoek waard. Je vindt er heel veel staaltjes van Samische zilversmeedkunst.

Later op de dag reden wij verder naar Lycksele, dat zichzelf de hoofdstad van Zweeds Lapland noemt. Daar brachten we een bezoekje aan Barbro’s jongste zoon, alvorens de laatste etappe (drie uur rijden) naar huis aan te vatten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op Naar huis dwars door Lapland

 1. Willem Boonen zegt:

  Hallo Hendrik, welke (grote) dieren, behalve de door u al vermelde eland, leven daar zoal? Wordt er daar aan natuurbescherming gedaan of is het daar niemandsland waar iedereen zijn goesting mag doen? Man toch, wat een mooie natuur. Dat zoiets nog bestaat en met zo weinig menselijke bewoners is bijna ondenkbaar geworden op deze planeet.

  • kilihenry zegt:

   Goede vraag, Willem. Laponia is Unesco Werelderfgoed. Men doet heel veel aan natuurbescherming, het is zeker geen wildernis zonder controle. De Zweden staan bekend om hun bekommernis voor de natuur.
   Wat de dieren betreft: naast de eland heb je de rendieren. Die lopen wel rond en kunnen wel eens ver afdwalen, maar in feite zijn ze allemaal eigendom van de Sami (het woord Lappen is voor hen een belediging). Het rendieren houden is van oudsher hun manier om in hun levensonderhoud te voorzien. Zo hebben ze een aantal rechten behouden in het moderne Zweden, vergelijkbaar met die van de indianen in de Amerikaanse reservaten.
   Er zijn veel bruine beren. Regelmatig vinden we zelfs hier sporen of uitwerpselen in het bos.
   De lynx is vrij algemeen, maar moeilijk te spotten. Deze winter vonden we zelfs sporen in de sneeuw op onze veranda!
   Veelvraten zijn zeldzamer, bevers vind je overal, zelfs in Stockholm!
   Er zijn meer en meer wolven, maar ze zijn nog steeds bedreigd door inteelt en illegale jacht.
   Ook de poolvos is bedreigd.
   En dan heb je nog de vogels: naast de imposante steenarend vind je onder andere de kraanvogel, alpensneeuwhoen, moerassneeuwhoen, wilde zwaan, auerhoen, korhoen, laplanduil en sneeuwuil.

 2. Bedankt Hendrik, dit deze utgebreide en gedocumenteerde reisverslag ! Wij hebben het met interesse gevolgd en kijken uit naar een wonderlijk mooie vakantie in juni 2017 !

  • kilihenry zegt:

   Bedankt Nadine! Het doet plezier te horen dat mijn blog gelezen wordt en vooral dat mensen er praktische informatie uit halen. Want dat is eigenlijk de bedoeling ervan, samen met de andere, meer persoonlijke: een soort dagboek bijhouden. Want op onze (sorry: mijn) leeftijd vergeet je snel… 😉 Ik wens jullie een schitterende reis!

 3. Diane zegt:

  Mooi reisverslag. Altijd leuk om je schrijfsels te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s