Verder naar Polar Park

Als je van Kiruna verder rijdt naar het westen, nader je meer en meer de bergketen, die de grens vormt tussen Zweden en Noorwegen. Onze reisweg zie je op het kaartje, dat ik postte bij vorige bijdrage.

Abisko is een toeristische plaats, gelegen aan het Torneträsk, één van de grootste en diepste gletsjermeren in Zweden. Daar vertrekt het langste en beroemdste wandelpad van Zweden, Kungsleden. Dat is meer dan 400 km lang en loopt zuidwaarts door het ongerepte Lapland. Vanuit het dorp heb je ook een mooi zicht op Lapporten, het bekendste hangende trogdal in Zweden. Dat is gevormd door de eroderende werking van gletsjers.

lapporten_2

Enkele km verder vind je Björkliden, waar we de nacht doorbrachten in een gehuurde hut. Het is een prachtig vertrekpunt voor het verkennen van de arctische bergen.

Nog verder, net voor de Noorse grens, kom je in Riksgränsen. Dat is het noordelijkste skigebied van Zweden. De sneeuw kan daar ’s winters meters dik liggen, zodat de doorsteek per auto naar Noorwegen dan niet vanzelfsprekend is.

Daar reden we Noorwegen binnen. Maar eerst deden we nog onze inkopen in de plaatselijke supermarkt, want in Noorwegen mag je je verwachten aan prijzen, die het dubbele zijn van die in Zweden. Honderd jaar geleden was Noorwegen nog het arme broertje van Zweden, nu is het veel rijker, dank zij de Noordzeeolie.

We passeerden ten noorden van Narvik en reden naar het noorden, richting Bardu, waar we het Polar Park bezochten, het meest noordelijke dierpark van de wereld. Daar vind je alle dieren, die je in het arctisch gebied kan ontmoeten, van de bruine beer tot de poolvos. Je kan er zelfs onder begeleiding (en na betaling) een wolventroep bezoeken. Je loopt tussen de vrijlopende wolven door en je kan kennis maken met hen. Je kan zelfs de nacht doorbrengen in een hotelkamer midden het wolvenverblijf.

Link: http://polarpark.no/HOME

Toen was het tijd om door te rijden naar het noordelijkste punt van de reis: de stad Tromsø.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Verder naar Polar Park

  1. Willem Boonen zegt:

    Hallo Hendrik, ik zou zeggen, ik kom ook af maar het is nogal ver, het zal niet voor vandaag zijn. Ik zou mij ook eens tussen de wolven willen voelen. Beste groeten en beste wensen voor 2017.

  2. Diane zegt:

    Leuk tripje! Veel groeten en een gelukkig 2017!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s