Kiruna

De dag nadien reden we door naar Kiruna, de grootste mijnstad van Zweden. In onze aardrijkskundelessen lang geleden leerden wij dat het ijzererts uit de Belgische hoogovens uit Kiruna kwam. Ik nam mij toen voor de stad ooit eens te gaan bezoeken en nu was het zover. In de buurt ligt ook het wereldberoemde ijshotel (tijdens de winter).

knipsel3

Als je de stad op Google Maps bekijkt kan je er niet naast kijken: de grootste mijn ligt  aan de rand van de stad. En de stad staat volledig in het teken van de mijn. Het is trouwens de grootste ondergrondse ijzerertsmijn ter wereld met een jaarproductie van meer dan 15 miljoen ton.

knipsel

Ook hier zijn grootse plannen om een deel van de stad te verhuizen. Zelfs de prachtige kerk en het gemeentehuis moeten er aan geloven. Ze worden op een andere plaats opnieuw opgebouwd met het geld van de mijn.

De geschiedenis van de mijn is een boeiend verhaal. Je kan de mijn bezoeken met een gids (er zijn ook Engelstalige rondleidingen) en zo kom je heel veel te weten. Bij de parking in het centrum van de stad word je opgehaald door een bus, die met de bezoekers de berg inrijdt! Het is een tweebaansweg, die steil afdaalt over enkele kilometers. Het langste rechte stuk is een kilometer lang! En het is trouwens de drukst bereden weg in Kiruna!

Zo kom je in het bezoekerscentrum, waar je een begeleide wandeling maakt in de mijn. Dan krijg je uiteraard, want je bent in Zweden, een ondergrondse fika. Tenslotte kan je het prachtige museum bezoeken vooraleer je terug naar boven rijdt.

barbro-bulldozerbarbro-bulldozer2

gang

De ijzerhoudende laag gaat 2 km diep de berg in. Ze is 4 km breed en ongeveer 80 m dik. Het ijzergehalte is meer dan 60%! Het probleem voor de stad is dat die laag schuin de grond ingaat onder een hoek van 50-60 graden.

kiruna-mine

Rond het jaar 1900 begon men de berg af te graven in open mijnbouw. Rond 1960 bereikte men het niveau van de omgeving en vanaf dan werd de productie ondergronds. In principe werkt men met een tijdelijk hoofdniveau met horizontale gangen. Dicht tegen de ertslaag maakt men een gang schuin naar boven, die de laag volgt. Vanuit die gang kan men horizontaal in de ertslaag boren en springladingen aanbrengen. Zo gaat men steeds dieper in de berg. Het erts wordt via het hoofdniveau naar de verticale liftkokers gebracht, die het naar boven brengen, waar het verwerkt wordt tot pellets.

unnamed

Meer dan 1 kg pellets

Het huidige hoofdniveau ligt 1045 m onder de top van de berg, maar men graaft reeds voor het volgende op 1365 m.

Op de tekening zie je duidelijk dat de grond aan de andere kant van de ertslaag onstabiel wordt en kan beginnen schuiven. Hoe dieper men gaat, hoe verder het onstabiele gebied doorschuift. En daar ligt momenteel de stad Kiruna…

Na het drie uur durende bezoek reden we door naar de volgende overnachtingsplaats in de noordwestelijke hoek van Zweden: in Björkliden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Kiruna

 1. saint alphonzo 2 zegt:

  hallo hendrik en barbro,

  altijd fijn om een oude bekende vlaming aan het werk te zien in het prachtige zweden,
  ik lees steeds je bijdrage met interesse en plezier,
  mooi gestoffeerd met foto’s (en google-maps uittreksel,
  zo weet de geograaf precies waarover het het gaat…)
  bij deze een kleine aanmoediging:
  ga zo verder!

  met de best mogelijke groeten van
  ad uit ronse

  • kilihenry zegt:

   Bedankt Ad, een aanmoediging van tijd tot tijd doet deugd. Zo weet je dat er toch hier en daar iemand is die je blog leest! Hoe gaat het met jou? Zit je aan een pancake breakfast?

   • saint alphonzo 2 zegt:

    hoe raad je het?
    altijd welgekomen hoor,
    doe je kousen en schoenen aan,
    het is net om het hoekje…

    tot de volgende!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s