Noorderlicht

Drie jaar geleden schreef ik al eens over het noorderlicht. Ondertussen hebben we een aantal mooie shows gehad, maar zonder de mogelijkheid foto’s te nemen. Ik schreef toen al dat mijn oude Canon Powershot G5 niet goed genoeg was voor goede aurora foto’s. Je hebt een beter toestel nodig met een goede, gepaste lens. Een goed semiprofessioneel toestel met een zeer lichtsterke breedhoeklens.

Daar ik een absolute beginneling ben (was?) riep ik de hulp in van mijn goede vriend Peter. Hij verrichtte een boel opzoekingswerk voor mij en gaf mij heel wat deskundige uitleg. Daardoor kreeg ik stilaan meer inzicht in de wereld van de fotografie. Bedankt Peter!

Ik had reeds vroeger gedacht meer en betere foto’s te gaan nemen, maar ik zag niet in wanneer ik dat zou gaan doen. Nu ik gepensioneerd ben heb ik meer tijd, zodat ik nieuwe dingen kan beginnen doen, waardoor ik helemaal geen tijd meer heb voor andere dingen. Een gepensioneerde heeft nooit tijd…

Onze keuze viel op een Nikon D7100 body.

Eigenlijk heb je twee lenzen nodig als je diverse dingen wil gaan fotograferen: een gewone lens met zoom, waardoor je de brandpuntsafstand kan laten variëren tussen 55 mm en 18 mm bijvoorbeeld. En een telelens met zoom, waardoor je langere brandpuntsafstanden tot bijvoorbeeld 300 mm kan bestrijken. Het kleiner de brandpuntsafstand, hoe groter het beeldveld.

Als je het noorderlicht wil gaan fotograferen heb je ook nog een lens nodig met een zeer groot beeldveld (liefst groter dan 60°).

Die lens moet dan ook nog heel lichtsterk zijn, dus een grote diafragmaopening hebben.  Die wordt uitgedrukt als een meetkundige reeks: f/1,4 – f/2 – f/2,8 – f/4 – f/5,6 – f/8 etc. Hier is f de brandpuntsafstand. Ik wil niet al te veel in detail treden, maar het komt er op neer dat f/5,6 bijvoorbeeld twee keer zo lichtsterk is dan f/8.

Je kan al heel goede aurora foto’s maken met een f/2,8 lens, maar ik verkoos een f/2 te kopen: dubbel zo lichtsterk en toch nog betaalbaar. Met f/1,4 heb je al echt een professionele lens, die zeer duur is. Het grote voordeel van een zeer lichtsterke lens is dat je belichtingstijd een stuk korter wordt. Aangezien het noorderlicht bijna voortdurend (snel) beweegt, zullen lange belichtingstijden een uitsmering geven. Dat kan heel mooi zijn, maar je mist de details. Met een f/2,8 spreekt men van belichtingstijden rond 15 seconden, met mijn f/2 is maximaal twee seconden voldoende.

Je hebt ook nog een statief nodig en je zorgt er voor dat de foto met vertraging genomen wordt, zodat de trillingen uitgestorven zijn. Iets in de achtergrond maakt je foto mooier en een weerspiegeling in het water is natuurlijk prachtig! Ook enkele wolkenslierten kunnen je foto’s opfleuren.

En warme kledij natuurlijk, aangezien het noorderlicht alleen zichtbaar is in het donker. Tijdens warme zomeravonden wordt het hier helemaal niet donker, zodat je in de praktijk enkel kunt waarnemen van oktober tot maart. En dan is het al (of nog) erg koud ’s nachts!

Het is belangrijk veel te experimenteren totdat je goede resultaten krijgt. En er komen nog dingen bij kijken, zoals de ideale ISO waarde bijvoorbeeld, maar het zou ons te ver voeren als we daarover zouden uitweiden. Op het internet vind je heel wat interessante artikelen.

Maar één belangrijk aspect zou ik toch nog willen belichten: de scherpstelling. Hoe stel je scherp op een diffuus verschijnsel als het noorderlicht? Veel artikels zeggen: draai de scherpstellingsring tot op oneindig en draai dan een beetje terug. Maar dat is te onnauwkeurig.

In principe stel je scherp op de sterrenhemel. Maar hoe doe je dat? Bij een goede camera kan je de spiegel wegklappen (live view). Dan zie je het zoekerbeeld op je schermpje. Je richt de camera op de helderste ster (of planeet) aan de hemel en je vergroot het beeld. Je stelt scherp op die ster. Dan vergroot je nog meer en je zorgt voor een nog betere scherpstelling. Vanaf dan raak je de scherpstelling niet meer aan. Je kan zelfs de ring vasttapen. Succes verzekerd!

Als je besloten hebt wat je zal kopen komt het er op aan de goedkoopste (internet)winkel te kiezen.  Neem je tijd, want de prijzen kunnen erg verschillen! En een winkel die goedkoop is voor bepaalde onderdelen is dat daarom niet voor andere. In de praktijk kocht ik de camerabody en twee lenzen in één winkel, de derde lens in een tweede winkel en het statief in een derde.

En dan kwam eindelijk de vuurdoop, en het was meteen een schot in de roos. Het was 7 april, dus laat in het seizoen. Ik kwam buiten en zag dat de hemel vol zat met noorderlicht. Ik grabbelde alles bijeen en stelde mij op op het grasveld. In mijn enthousiasme nam ik niet de tijd mij degelijk aan te kleden.  Achteraf, na twee uur fotograferen in hemdsmouwen en zonder handschoenen of muts, stelde ik vast dat het -8° was. Ik had meer dan één whisky nodig om mij achteraf weer op te warmen…

Ik maakte meer dan 200 foto’s! Gelukkig is dat met een digitale camera gratis, wat een luxe!

Ik geef hier enkele foto’s weer, ook enkele minder goede. Want leergeld moet je toch betalen.

Volgende drie foto’s zijn achter elkaar genomen, met belichtingen van respectievelijk 10, 4 en 2.5 seconden. Het is duidelijk dat kortere belichtingstijden meer details geven!

DSC_0670DSC_0671DSC_0672

Let op de verschillende kleuren.

DSC_0685

DSC_0745

Soms verschijnen er rond het zenit corona’s, alsof de hemel openscheurt. Die zijn zeer indrukwekkend en bewegen heel snel. Let op de Grote Beer.

DSC_0691

DSC_0692

Bij korte belichtingstijden krijg je heel scherpe details.

DSC_0804

Ik tel al af naar de eerste donkere dagen. Hopelijk valt alles wat mee. Want er moeten veel voorwaarden vervuld zijn: het moet voldoende donker zijn, er moet natuurlijk noorderlicht zijn, geen of heel weinig wolken, geen storend maanlicht, geen andere verplichte activiteiten…

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Noorderlicht

  1. Nadine zegt:

    Interessant! Ongelooflijk ook : directly from my backyard ! (And not : nimb). Nog veel succes…

  2. Mooie beelden en interessante post Hendrik. We zien wat het wordt wanneer ik in september naar Abisko, het noorderlichtparadijs trek. Groetjes! Katrien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s