Tempus fugit

De tijd vliegt. Ik merk dat het alweer drie maand geleden is sinds ik mijn laatste bericht postte.

Wat is er intussen gebeurd? Heel wat! Ik reed helemaal alleen met de wagen naar België gedurende de tweede helft van mei om mijn kinderen te bezoeken .

Tijdens de heenrit reed ik de eerste dag van Örnsköldsvik naar Ramkvilla (goed voor 900 km en minstens 10 uur rijden).

De dag nadien reed ik op één dag door naar België. Eigenlijk is dat gekkenwerk alleen. Want ik word ik ook niet jonger op en een autorit helemaal alleen over 1350 km is op zijn zachtst gezegd lastig. Je rijdt (zonder rekening te houden met de files) 14 uur. Reken daarbij 2 uur rust en dan kom je op 16 uur. Dat betekent dat je, als je om 4 uur ’s morgens opstaat en om 5 uur vertrekt, al gauw op weg bent tot 9 uur ’s avonds. In de praktijk kwam ik aan rond 23 uur…

Knipsel1

Ik had een heerlijke tijd in België. Na een tiental dagen (veel te snel) was het alweer tijd om te vertrekken.

Want half mei is het tijd om het gras voor de eerste keer te maaien. Dat deden we voor ik vertrok. De lente begint hier dus heel wat later dan in België. Maar alles groeit ook veel sneller, zodat je na maximum een week alweer achter de grasmaaier aan loopt. Dat kwam nu op de schouders terecht van Barbro, die nog steeds werkt. Normaal gezien verdelen wij die taak, want het duurt minimum drie uur met onze zelftrekkende maaier met mulchfunctie! Waarom kopen we dan geen tractor? Omdat beweging goed is, maar ook omdat het grasveld op sommige plaatsen te steil afloopt, zodat kantelen niet denkbeeldig is.

Ik besloot de trip terug te spreiden over drie dagen. Daarbij probeerde ik de files rond Hamburg te vermijden. Want ik ben liever een paar uur langer onderweg dan een uur in de file te staan. Ik nam een rustiger weg door Nederland. Daardoor ontweek ik het Ruhrgebied. Ik passeerde ten noorden van Bremen.

Knipsel2

Er loopt een tunnel onder de Wezer, maar ten noorden van Hamburg bots je op de Elbe. Die is daar 6 km breed, zodat je een half uur op de veerboot moet. Een belevenis op zich. En dan moet je onvermijdelijk ook het Noord-Oostzee kanaal over. Dat verbindt de Noordzee met de Oostzee, zodat de schepen niet helemaal rond Denemarken moeten varen. Een tweede veerboot dus. Gelukkig is het kanaal niet zo breed. Maar wel diep, want het is best wel indrukwekkend als een groot containerschip passeert.

Knipsel3

Lekker uitslapen in het hotel en dan acht uur rijden naar Ramkvilla, dat valt wel mee.

Knipsel4

Eind juni deed ik de rit samen met Barbro nog eens over.

Aansluitend waren we een paar weken thuis: tijd voor de zomerschoonmaak en klusjes: kleine herstellingen aan het huis en wat verfwerk. Want met een houten huis heb je altijd wel iets te doen. Voordeel is wel dat je het zelf kan doen als je het nodige gereedschap aankoopt. En niet te vergeten: genieten van het mooie weer op de steiger!

Eind juli was het dan tijd voor onze grote zomerreis, deze keer naar het Noorden. Maar daarover later meer. Eerst wil ik het hebben over het Noorderlicht en mijn nieuwe camera.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op Tempus fugit

 1. Diane zegt:

  Altijd leuk om te lezen.

 2. Nadine zegt:

  In jouw relaas klinkt dit als een fluitje van 1 cent…beter nog : als een uitnodiging om het ook eens te proberen… een aanrader? Kan je nog genieten onderweg? Zag foto’s vd enorme brug die onder zee verdwijnt als een tunnel… denemarken-zwefen….spectaculair… groetjes.

  • kilihenry zegt:

   Eigenlijk hangt alles af van de tijd die je neemt, Nadine! Kijk maar hoe we vorig jaar door Duitsland terugreden. Er is zoveel mooist onderweg, zodat je zo’n grote afstanden kunt spreiden. Zeker een aanrader! Ik herinner mij nog die allereerste keer dat ik naar het Hoge Noorden reed: heel spannend en exotisch, iedere dag. Ik dacht toen dat zover noordelijk mensen in blokhutten leefden en vallen uitzetten. Niet echt, natuurlijk, maar ik was wel verbaasd dat het mogelijk is hier normaal te leven. Nu moet ik mezelf af en toe in de arm knijpen als ik besef dat ik hier werkelijk leef…

 3. Heidi Vdb zegt:

  Interessant om lezen hoe je de files rond Hamburg kan ontwijken. Welke weg had je voorkeur? Ik hoop deze zomer de rit naar Zweeds-Lapland te kunnen maken.

  • kilihenry zegt:

   Er zijn verschillende mogelijkheden, Heidi, afhangend van de route die je wil nemen.
   1. Wil je de boot nemen naar Denemarken in Puttgarden, dan rij je via Bremen of Hannover richting Hamburg, maar voor je de stad bereikt volg je richting Lübeck. Dan vermijd je sowieso de tunnel onder de Elbe, maar dan rij je over de brug.
   2. Wil je via Kolding en de bruggen rijden, dan doe je in principe hetzelfde, maar dan rij je niet door tot Lübeck, maar je rijdt voorbij de brug in Hamburg en dan via Bad Segeberg naar Neumunster.
   Wil je de heel rustige route door Nederland boven Bremen nemen en dan de overzet, zoals ik in de blog beschrijf, reken dan op meer tijd. Als je de Elbe over bent kan je via Itzehoe ook naar Neumunster rijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s