Stockholms stadshus

Het stadhuis is een iconisch gebouw, dat het stadsbeeld overheerst. Het is nog maar honderd jaar oud en is gebouwd met acht miljoen rode bakstenen. De stijl is nationaal-romantisch en architect Ragnar Östberg werd geïnspireerd door de Italiaanse renaissancepaleizen toen hij het stadhuis ontwierp rond twee piazza’s.

Stockholm (98)

Het huisvest stadsdiensten, de gemeenteraad heeft daar zitting en officiële ontvangsten en banketten worden daar gehouden. Maar het komt vooral in het nieuws één maal per jaar op 10 december bij de huldiging van de Nobelprijslaureaten.

De zogenaamde blauwe zaal is uitgevoerd in rode (!) bakstenen.

Stockholm (117)

Oorspronkelijk zou ze inderdaad blauw gekleurd worden, maar de architect bedacht zich toen hij de prachtige rode bakstenen zag. Achter zijn borstbeeld kan je een blauwe cirkel zien in de geplande kleur.

Stockholm (132)

Bovenaan zie je één van de grootste orgels in Scandinavië: meer dan 10000 pijpen en 135 registers.

Maar de zaal is vooral bekend door het feestmaal voor de Nobelprijslaureaten. Stel je voor: één voor één komen ze met hun partner binnen onder het borstbeeld van de architect, gaan onder het orgel door over het balkon en schrijden de monumentale trap af. Daarbij willen de dames natuurlijk van hun beste kant gezien worden. Daarvoor is in een zijmuur een ster gemaakt. Als ze die in het oog houden tijdens het afkomen van de trap tonen ze hun mooiste profiel aan de aanwezigen…

Stockholm (118)Stockholm (120)

Je kan er ook een voorbeeld zien van de tafelschikking ter gelegenheid van het Nobelprijsbanket.

Stockholm (133)

Na het eten gaan de gasten naar de gouden zaal voor het galabal. Einar Forseth heeft een schitterende feestzaal gecreëerd met meer dan 18 miljoen mozaïekstukjes van glas en goud. Er zijn zitplaatsen voor 700 gasten. De zaal wordt achterin gedomineerd door de “Koningin van het Mälarmeer”, die Stockholm symboliseert.

Stockholm (129)Stockholm (131)

De raadzaal, waar elke twee weken de gemeenteraad plaatsvindt, heeft een prachtig plafond in de vorm van een omgekeerd Vikingschip.

Stockholm (121)

Dit is maar een deeltje van de bezienswaardigheden in het stadhuis. Het is niet mijn bedoeling een toeristische gids te schrijven. Als je meer wil weten moet je zelf maar eens gaan kijken. Vergeet niet een gids te boeken. Enkele keren per dag zijn er Engelstalige rondleidingen.

Als je tenslotte weer buiten komt kan je genieten van het zicht op Gamla Stan (de oude stad) en het hoger gelegen Södermalm.

Stockholm (134)Stockholm (116)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Stockholms stadshus

 1. rik zegt:

  beste Hendrik,

  laat maar weten wanneer je vrij bent als gids
  dat lijkt me nog eens leuk

  grtz

  rik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s