Blitsbezoek aan Helsinki

Bij ons vorig bezoek aan Stockholm besloten we ook eens een minicruise te doen. Dat is heel populair in Zweden en heeft alles te maken met de dure alcohol. Mensen boeken zo’n trip om eens lekker door te zakken en een massa goedkope alcohol in te slaan. De kostprijs van de trip is lager dan wat je uitspaart en je hebt er een heerlijk ontspannende cruise bij.

Er zijn verschillende lijnen die cruises aanbieden: Birka, Viking Lines, Silja. Deze laatste maatschappij heeft de beste reputatie.

De cruises gaan naar Mariehamn (op Åland, een Finse archipel), Turku (Zweeds: Åbo), Helsinki (Helsingfors in het Zweeds) en Tallinn, de hoofdstad van Estland, de meest noordelijk gelegen Baltische staat. Je kan zelfs naar Sint Petersburg! Vraag mij niet waarom, maar als de boot eventjes voor anker gaat in Mariehamn, kan men een tax free shop uitbaten aan boord. Europese regelgeving…

Ik stond er aanvankelijk nogal sceptisch tegenover, maar dit veranderde snel. We vertrokken op maandagnamiddag rond 17 uur met de Silja Symphony vanuit Stockholm. Wat een gevaarte! Meer dan 200 m lang, 11 dekken, bijna 1000 hutten en meer dan 2800 passagiers. Dit schip en zijn zusterschip, de Silja Serenade, varen voortdurend heen en weer tussen Stockholm en Helsinki.

Stockholm (185)

Op dinsdagochtend, rond 10 uur, kom je aan in Helsinki. Je hebt 7 uur de tijd om de stad te bezoeken. Genoeg tijd voor een verkenning.

We bezochten de overdekte markt nabij de haven en de grote domkerk.

Stockholm (168)Stockholm (175)

De orthodoxe Oespenski-kathedraal was spijtig genoeg gesloten, maar de Temppeliaukio kerk was open. Het is een heel speciale kerk, uitgehouwen in de rotsen. Dat geeft een heel bijzondere akoestiek.

Stockholm (183)Stockholm (197)

Ook de Sibelius academie met haar prachtige concertzaal is een bezoek waard.

Stockholm (190)

De volgende nacht vaar je terug, zodat je op woensdagvoormiddag weer in Stockholm bent. Wij sliepen op het hoogste dek, in een buitenhut. We hadden een groot raam met zicht op zee, twee comfortabele bedden, een WC en een douche. De eerste uren loop je rond op het schip. Vanop het bovendek heb je een prachtig zicht op de stad. Je beseft pas hoe groot de archipel is als je na vier uur nog steeds tussen de eilanden doorvaart. Vanuit je hut kijk je vanop een aanzienlijke hoogte neer op de eilanden. En soms kom je heel dicht bij het land!

Stockholm (152)Stockholm (142)Stockholm (151)

Als het donker wordt is het tijd om het schip te verkennen: in het midden, op dek 7, is een lange winkelstraat met bars, waar je op neerkijkt vanuit de liften.

Stockholm (165)

Aan de voorzijde is een grote bar met panoramisch uitzicht, aan de achterkant is een casino-bar-danszaal met live orkest. Overdag zijn er activiteiten voor kinderen. Overal heerst een gezellige drukte. Op dek 6 is een reuzengrote tax free shop en een aantal restaurants. Helemaal bovenop het schip is een spa met sauna, ligzetels en bubbelbad. En een bar natuurlijk.

Je slaapt dus twee nachten op het schip en je kunt Helsinki (of Tallinn) bezoeken. En hoeveel moet dit kosten? Wij boekten voor één avond een uitgebreid buffet (wijn inbegrepen!) en twee ontbijtbuffetten. Alles inbegrepen betaalden wij daarvoor iets meer dan 100 € per persoon. De helft daarvan was de prijs voor het ticket.

Hoe kan een maatschappij dat volhouden met zo’n scherpe prijzen? Wel, zij overleven bijna volledig op wat de mensen aan boord uitgeven aan drank, eten en shoppen. We zagen heel wat mensen zwaar beladen van het schip stappen. Maar je bent natuurlijk niet verplicht zoveel geld uit te geven…

We maakten één foutje: voor de afwisseling boekten wij de tweede avond een plaats in het Italiaans restaurant. Voor de prijs die we daar betaalden mag je in België toch wel een Michelinster verwachten. Goed voor één keer.

Samengevat was dit voor mij een revelatie. Je krijgt echt het gevoel dat je op cruise bent. Het schip doet helemaal niet denken aan een ferry. Alles is er op voorzien om het de mensen comfortabel te maken.

De volgende keer wordt het Tallinn!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

7 reacties op Blitsbezoek aan Helsinki

 1. Wat een mooi verslag Hendrik. Klinkt als een heerlijke uitstap! Zelf nog niet al te vaak zo’n cruise hier in Zweden gemaakt. Enkel dan de overzet van Kiel naar Göteborg en die vind ik al een hele belevenis 🙂 Mijn droom is om met de Hurtigruten eens mee te varen en dan vanuit het noorden langs het binnenland terug naar Alingsås. Maar nu na jouw bericht gelezen te hebben ga ik toch ook eens naar wat kortere tochten kijken en zo een dichtbij gelegen stad te bezoeken. Van aan de westkust van Zweden wens ik je een fijne dag daar aan de oostkust!

 2. lievenplazie zegt:

  Tallinn is een bijzonder leuke stad ! Was er al twee keer.

 3. kilihenry zegt:

  Dank je wel, Katrien! De Hurtigruten is ook één van mijn dromen, maar in afwachting valt zo’n korte trip heel erg mee. Ondertussen ben je nog altijd welkom bij ons om de streek, die je deze winter ontdekt hebt, ook eens tijdens de zomer in t shirt te bezoeken!

 4. Christian Vanwetter zegt:

  Hallo Hendrik
  Steeds als ik mijn pc open kijk ik met verwachting uit naar een mailtje van de VLAMING IN ZWEDEN.Het is een genoegen te lezen dat je het daar echt naar je zin hebt ; vaak zelfs met een tikkeltje afgunst.Ik droom er ook vaak van een cruise te maken,maar alleen zou ik dat minder aangenaam vinden.Slechts eenmaal heb ik een paar weken op zee geweest nu bijna 60 jaar geleden toen ik afreisde naar Congo met een CMB-boot,een klein schip in vergelijking met de huidige cruise schepen.Ik denk niet dat ik Elian en Rita daarvoor warm zou kunnen maken.
  En dan droom ik maar verder. Ik wens je nog een niet al te strenge winter ginder en wanneer je nog eens afdaalt naar het warme België ben je altijd welkom hier in Heusden.
  Met mijn beste groeten en tot lezen of ziens.

  • kilihenry zegt:

   Bedankt Christian! Het is inderdaad heel fijn hier. Verzorg je goed, droom niet te veel, maar doe! Half mei ben ik terug in B. Ik kom je dan wel eens opzoeken met Elian!

 5. Willem Boonen zegt:

  Geniet ervan Hendrik.

 6. Diane zegt:

  We hebben het gevaarte in Tallinn gezien! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s