Trip naar Stockholm

Eén van de nadelen van het wonen in een streek met een lage bevolkingsdichtheid is dat het moeilijk of onmogelijk is een grote tentoonstelling of concert te organiseren. Je krijgt daarvoor gewoon niet voldoende mensen samen.

Voor een opvoering van de Mattheuspassie van J.S. Bach heb je bijvoorbeeld twee orkesten en twee koren nodig, plus een handvol solozangers. Te veel dus voor Norrland. En laat dit nu net één van mijn lievelingswerken zijn. In België heb ik niet zo dikwijls een opvoering ervan bijgewoond. Er is altijd wel iets anders te doen en volgend jaar rond Pasen kan je ook nog gaan.

Maar dan woon je in Zweden en merk je dat je naar Stockholm moet voor een opvoering. En dat is natuurlijk niet voor de hand liggend. Het is 530 km ver. Zes uur met de trein. Maar dat valt wel mee. Als je geluk hebt is eerste klasse goedkoper dan tweede. Het boekingssysteem werkt hier net zoals bij luchtvaartmaatschappijen. In eerste klasse krijg je veel beenruimte, internet, gratis koffie, water en koekjes. Bovendien kan je in de restauratiewagen een lunch kopen.

Het is natuurlijk aangewezen zo’n trip te combineren met een citytrip.

Gelukkig konden wij gratis verblijven gedurende een ganse week in het appartement van vrienden, die op reis waren.

Het was mijn tweede bezoek aan Stockholm. Vorige keer was het zomer en heet, nu was het frisjes.

Stockholm is een prachtige en aangename stad. Water is overal te vinden in de stad. Bovendien is er een heel grote archipel met meer dan 30000 eilanden.

Stockholm 1

Midden in de stad vind je natuurgebieden, waar de natuur en de appartementsgebouwen beiden hun deel opeisen.

Stockholm

Zo vonden wij bij een wandeling rond Vinterviken talloze bomen, die door bevers doorgeknaagd waren. En op Djürgården leven op een bepaalde plaats meer dan 50 paren reigers. We telden op volgende foto meer dan 70 reigers!

027060

Daar is ook het prachtige Thielska museum met veel schilderijen van Scandinavische artiesten, waaronder Anders Zorn en Edvard Munch.

090

Vanop de telecommunicatietoren van Kaknäs heb je een prachtig vergezicht over Stockholm en omgeving.

050

We deden het vooral rustig aan, met wandelingen in Gamla Stan, de oude stad. Daar hoort een bezoek aan Chokladkoppen op Stortorget bij.

150241

 

Voor de rest wandelden we ook in wijken waar de meeste toeristen niet komen. Daar is het dikwijls heel rustig en je ontdekt er schatten, die je in toeristische gidsen niet vindt. Een voorbeeld is de wijk Katarina-Sofia, waar we de Sofiakerk ontdekten: mooi, protestants gezellig en met een prachtig orgel.

Je kan je gemakkelijk verplaatsen in de stad met het openbaar vervoer, dat uitstekend werkt. Je kan de metro (tunnelbana) perfect combineren met de bus of de tram (oude museumstellen op sommige lijnen maar ook moderne tramstellen). Je kan een kaart kopen waarmee je onbeperkt metro, bus en tram kan gebruiken gedurende 24 uren, 72 uren of 7 dagen voor ongeveer 12, 25 en 32 €.

De metro wordt soms de langste kunstgalerij ter wereld genoemd. Er zijn 100 stations op een lengte van 105 km. De meeste stations zijn een kunstwerk op zich, of stellen prachtige kunstwerken ten toon. Sommige zijn uitgehakt in de rotsen en hebben een heel onregelmatige vorm.

Een stukje Unesco werelderfgoed is het Skogskyrkogård of boskerkhof. Een prachtig staaltje van landschapsarchitectuur. En van de 100 000 graven mochten we er toch één niet zomaar voorbijlopen…

245248254251

We bezochten ook het prachtige stadhuis, waar jaarlijks de feestmaaltijd en het galabal voor de Nobelprijswinnaars plaatsvinden.

En we deden  een schitterende minicruise naar Helsinki (of Helsingfors in het Zweeds).

Maar daarover later meer!

Prachtige Stockholmbeelden vind je hier: https://vimeo.com/104509459

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s