Vårvinter

Eind februari, als in België en in het zuiden van Zweden de bloemen de kop opsteken en de mensen beginnen te denken aan tuinwerk en grasmaaien, begint in het Noorden de échte winter, de plezante winter.

Gedaan met de lange, donkere dagen. De sneeuwstormen, ijzige koude en grijsheid zijn vergeten. De dagen worden snel langer, met meer dan 7 minuten per dag, en de zon schijnt volop. Er ligt een verblindend wit sneeuwdek van een halve meter of meer, op de meren ligt een ijslaag met meer dan een halve meter dikte.

Overdag begint alles af te smelten. Maar dat kan een maand of langer duren. Want overdag kunnen de temperaturen al oplopen tot +5°C of meer. Uit de wind en in de zon kan je dan al gemakkelijk buiten zitten. De temperaturen kunnen daar tot boven de 20°C stijgen. Dan smelt het bovenste sneeuwlaagje. Maar ’s nachts kan het nog stevig vriezen, en dan vriest alles weer vast. Als je dan ’s morgens een wandeling maakt kan je (zeker met sneeuwschoenen) overal komen. Hellingen, waar je tijdens de zomer moeilijk op raakt door de losliggende rotsblokken stap je nu op, bovenop de sneeuw. Je komt op plaatsen waar de sneeuw in de verre omtrek ongerept is, waar niemand geweest is gedurende de ganse lange winter. Alleen de dierensporen verraden dat er toch leven is.

Af en toe wordt het afgesmolten laagje vervangen door enkele cm nieuwe sneeuw.

Hier in Norrland noemt men deze periode de vårvinter, of lentewinter. Het is een beetje te vergelijken met een skivakantie in de Alpen in de paasperiode.

Barbro

Nu komt iedereen buiten, kinderen spelen met de slede of gaan schaatsen. De langlaufpisten zijn vol. Vorig jaar maakten we een lange wandeling “door dik en dun” naar een afgelegen meer. Daar is een grote hut, waar men tijdens de weekends koffie met taart verkoopt. Het liep er vol met spelende kinderen, volwassenen zaten in het zonnetje te praten. Op het ijs stonden zelfs twee sportvliegtuigjes. De piloten hadden ook zin in koffie en waren eventjes geland.

Rutberg

Deze periode kan weken duren. De straten zijn stilaan sneeuw- en ijsvrij, maar iets hoger en enkele kilometer in het binnenland kan je heerlijk genieten van de sneeuw tot half april en soms langer.

Rutberg view

Het duurt nog een tijdje voor je in de tuin kan (moet?) werken en de eerste grasmaaibeurt is pas half mei gepland. Nu heb je volop tijd om het huis binnenin eens onder handen te nemen voor de lenteschoonmaak of om enkele kamers op te knappen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Vårvinter

 1. Willem Boonen zegt:

  Zeer mooi, maar geef mij maar het mooie van de lente en de warmte van de zomer, hoor.

 2. Diane zegt:

  Altijd leuk om iets te lezen over het koele Zweden.

 3. Eddy Medaerts zegt:

  Bedankt Hendrik, we kijken hier altijd uit naar je boeiende blog!
  Eddy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s