Sneeuwval en sneeuwdikte

In de lokale krant vond ik een interessant artikel met cijfers over de sneeuwval hier in Västernorrland.

De grootste sneeuwdiepte in gans Zweden werd gemeten eind februari 1926 in Kopparåsen, in de bergen van noord-Lapland, tegen de grens met Noorwegen: 327 cm. Daar lag toen al 168 cm in oktober!

In Stordegersjön, hier in de buurt, werd op 2 januari 1967 de grootste sneeuwdiepte  buiten de bergen gemeten: 190 cm. Dat komt doordat aan de kust de koude landlucht in contact komt met de vochtige en relatief warme lucht van boven de Botnische Golf.

Hoe lang ligt er sneeuw? Ik geef het voorbeeld van Härnösand. In 2013/2014 waren er “amper” 72 dagen (bijna 2.5 maand) met sneeuwdek. In 1969/1970 waren dat 178 dagen, bijna 6 maand! Gemiddeld ligt er gedurende 150 dagen sneeuw, toch nog 5 maand.

Maar de klimaatopwarming is hier ook voelbaar: de laatste 50 jaar is de gemiddelde sneeuwdikte hier met 10 tot 20 cm verminderd.

Gewoonlijk ligt de sneeuw de laatste 10 jaar rond 80 cm dik (kleinste dikte 50 cm, grootste 135 m). Die dikte wordt uiteraard laat in de winter gemeten, rond eind februari (één keer zelfs op 31 maart!).

In 2011 viel de meeste sneeuw op één dag: 55 cm.

De eerste sneeuw komt gewoonlijk rond eind november (ten vroegste 20 oktober). Ze is afgesmolten begin mei (vroegste datum 29 april, laatste datum 20 mei). Het grasmaaiseizoen is hier dus kort!

Dit jaar hadden we op Kerstmis amper enkele cm. Na 6 januari kwam er meer sneeuw, momenteel hebben we zo’n 35 cm. Sneeuw heeft grote voordelen: dat zien we aan de kosten voor verwarming: een half metertje sneeuw op het dak isoleert zeer goed. Bovendien blijf je lekker warm als je gaat sneeuw ruimen…

Voor het verkeer is die sneeuw niet zo erg, tenzij tijdens de sneeuwstormen natuurlijk. Maar grote sneeuwruimers zijn in geval van sneeuwval dag en nacht op pad. De meesten rijden hier met speciale winterbanden met spijkers, zodat je tijdens de winter bijna zo snel kan rijden als ’s zomers. Koude sneeuw is ook minder glibberig als de natte sneeuw in België.

De opwarming van het klimaat zorgt wel voor vervelende situaties: tegenwoordig zijn er iedere winter wel een paar periodes met positieve temperaturen en regen op de platgereden sneeuw. En dan moet je wel beroep doen op al je rijervaring. De weg wordt dan een echte ijsbaan. Maar zout wordt hier niet gebruikt (tenzij op de autosnelwegen). Men strooit dan liever kleine steentjes, die dan in juni weer opgeveegd worden door aangepaste veegwagens. Zo kan men ze weer gebruiken het volgende seizoen.

Wat de temperatuur betreft kunnen we zeggen dat er maar twee maanden zijn zonder (nacht)vorst: juli en augustus. Wintertemperaturen van -10°C zou je normaal kunnen noemen, uitschieters tot -30°C komen elk jaar wel gedurende enkele dagen voor.

Hier zijn nog uitgesproken seizoenen!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s