Naar België en weer terug

We zijn ondertussen weer twee maand verder. We hebben genoten van een prachtige herfst. September en oktober waren over het algemeen heel mooi, zonnig en droog.

Ik voel mij heel wat beter nu. Er was een cardioversie gepland begin oktober, maar om één of andere reden was mijn bloed plots weer te dik, hoewel ik trouw mijn medicijnen slik.

Elke week begeef ik mij naar de vårdcentral (een soort polykliniek), waar men een bloedafname doet. ’s Anderendaags krijg ik dan het resultaat. De waarde moet tussen 2 en 3 liggen. En dan krijg je die brief in de bus: 1,7… Op zich niets om zich echt druk over te maken, maar dat betekent een verhoging van de dosis medicijnen en een nieuwe wachttijd van een maand. De waarden moeten namelijk drie weken lang goed zijn.

Ondertussen zat ik daar met een hartslag die nog steeds (in rust) rond de 110 slagen per minuut was. De reis naar België was gepland op 22 oktober. Een cardioversie zat er dus niet in voor mijn vertrek.

Maar de 23e ging ik op consultatie bij Dr. Tavernier in het AZ Sint Jan in Brugge. Ik had een heel leerzaam gesprek met hem. Hij vertelde dat het medicijn dat ik neem heel veel bijwerkingen heeft, te veel om goed te zijn. Aangezien ik niet de rest van mijn leven die pillen wil nemen (hij gaf mij volmondig gelijk) zei hij dat een ablatieoperatie bijna onvermijdelijk is.

Hij wou zo snel mogelijk een cardioversie de week daarop. Na amper tien minuten verdoving werd ik wakker met een regelmatige hartslag van 60. De dokter had mij verwittigd dat dat waarschijnlijk tijdelijk was en dat ik vroeg of laat zou hervallen. Maar ondertussen is het nog steeds OK. In rust is mijn hartslag nu amper 40.

Ik neem nu minder betablokkers, met de bedoeling helemaal af te bouwen. Maar de halfwaardetijd van dat spul is gemiddeld 60 dagen, zodat die stof zelfs na volledig stoppen nog meer dan een jaar lang in je lichaam te vinden is. Waarschijnlijk komt de fibrillatie dan terug, maar dan maak ik onmiddellijk een afspraak met Dr. Tavernier, koop een vliegticket en vlieg naar België voor een ablatie daar.

Maar dat zien we dan wel weer.

Ik voel mij absoluut veel beter nu. In België maakten we zelfs een wandeling op de Kluisberg van bijna 14 km lang. Zo’n beukenbos in de herfst is toch iets heel speciaal en totaal onbekend in Noord-Zweden.

2015-11-02 14.26.30

We gingen ook naar de Koppenbergcross kijken. Voor Barbro een hele belevenis. Zoiets kent men niet in Zweden.

Hier zie je de eeuwige Sven Nys en toekomstige winnaar Wout Van Aert.

En dan frieten eten met een frikandel en mayonaise in een tipzak en pinten drinken, zomaar in de open lucht, terwijl iedereen dat kan zien!

Schoonzoon Martijn was erg dorstig…

En kleinzoon Jacob moest het stellen met een fruitpapje…

2015-11-01 16.14.41

 

Uiteraard bezochten we ook een aantal goede vrienden, maar het belangrijkste was natuurlijk het verblijf bij mijn twee dochters, schoonzonen en de kleine Jacob: eerst een week in Gent, dan een week in Zulzeke. Perfect: een weekje stad en een weekje Vlaamse Ardennen.

In Sint-Amandsberg bezochten we de beroemde begraafplaats Campo Santo: een oase van rust, een plaats om te mijmeren over de vergankelijkheid van de dingen…

Het graf van Karel Lodewijk Ledeganck en dat van een collega, blijkbaar een sluwe vos, die van een pintje hield…

Ook schaafden we aan onze cultuur: een paar musea en een opera in de cinema: Tannhäuser van Wagner, dat zich afspeelt in de Wartburg in Eisenach, die we deze zomer bezochten. Je moet ervan profiteren als je in België bent. Want dat heb je in Zweden veel minder.

Maar die twee uur, die we nodig hadden om een afstand van 60 km te overbruggen, was toch weer van het goede teveel. In Zweden spreekt men van een file als er drie auto’s achter elkaar rijden.

En ondertussen zijn we al weer twee weken thuis. Het is novemberweer: grijs en vochtig. De dagen worden snel korter. De zon komt op om kwart over acht en gaat onder om kwart voor drie. Maar de volgende maand gaat er nog eens twee uur vanaf!

Vanaf donderdag verwachten we permanente vorst en tijdens het weekend zou er een flink pak sneeuw kunnen vallen. De winter is nu echt op komst!

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s