Zomer 2015 – deel 1

Na een wisselvallige lente volgde een even wisselvallige zomer dit jaar, zeker in juli.

Gelukkig hadden wij een trip naar België gepland van zodra Barbro vakantie had, half juni. We reden in één dag naar Ramkvilla in Småland, waar Barbro’s moeder woont. En dat was niet de eerste keer dat we daar waren deze zomer. Maar daarover later meer.

We waren daar op midsommarafton. Maar voor de tweede keer op rij was het koud en nat op die dag, zodat we het nogal snel voor bekeken hielden.

De dag nadien reden we door naar België, een lange rit over de twee grote bruggen over de Öresund (van Malmö naar Kopenhagen) en de Storebaelt (in de buurt van Odense in Denemarken). Met een BroPass, een transponder achter de voorruit, rij je zo door de controle. Bovendien is het een stuk goedkoper, zeker als je meerdere keren per jaar die trip doet.

De optie met de boot via Helsingborg-Helsingør en Rødby-Puttgarden hebben we al enkele jaren opgegeven om verschillende redenen. Eerst en vooral de prijs. Het is de laatste tijd flink duurder geworden.  Dan is er het feit dat je best (zeker op drukke momenten) op voorhand boekt, anders lopen de wachttijden nogal eens op. Je moet dus een deel van je vrijheid opgeven omdat je aan die geboekte tijd gebonden bent. Ook de boten zelf zijn niet zo aangenaam. Wel is de rit via de bruggen ongeveer 150 km autosnelweg langer. Een rit van anderhalf uur. Maar als je de tijd rekent die je verliest met de boot, dan kan je gerust ook een langere rustpauze inlassen in je autorit.

Hamburg is een pijnpunt de laatste tijd. Eerst waren er de grote werken aan de Elbetunnel, tijdens de week zijn er de gewone files, maar in het weekend durft men al eens de autosnelweg volledig afsluiten. Geen idee hoe lang die grote wegenwerken nog zullen duren.

Maar als je Hamburg voorbij bent gaat het meestal vlot via de snelweg tot je België binnenkomt. Maar dat is een ander verhaal…

We logeerden deze keer bij mijn dochter Marinka in Zulzeke. Wat een plezier kleine Jacob terug te zien! Hij is geboren eind april en was dus heel wat gegroeid. Rond de geboorte was ik ook in België geweest natuurlijk!

We genoten van de Belgische zomertemperaturen en bezochten familie en enkele vrienden. Maar het hoogtepunt was natuurlijk de doop van Jacob!

Voor de terugreis hadden we besloten het rustig aan te doen en in verschillende etappes door Duitsland te rijden. De eerste dag reden wij naar Bruttig-Fankel aan de Moezel, dicht bij het oude Beilstein. Onderweg pikten wij nog een stukje autorace mee met Ferrari’s op Spa-Francorchamps en in de namiddag bezochten we Burg Eltz, een prachtig bewaarde middeleeuwse burcht.

Eltz

2015-06-30 18.05.56

De tweede dag stond in het teken van Heimat, de TV serie van Edgard Reitz. Die bestaat uit drie verschillende series (totale lengte 60 uur) met de belevenissen rond de familie Simon in de Hunsrück gedurende de ganse twintigste eeuw. Daarnaast maakte hij ook nog een aantal losse afleveringen, waaronder een prequel die zich afspeelt in het midden van de 19e eeuw.

Vorige lente hebben we de ganse serie in recordtempo “verslonden”, zodat we nu op zoek gingen naar de draailocaties. We reden naar het dorp Gehlweiler, waar veel scenes opgenomen werden. En daar hadden we geluk: de Duitse TV draaide die dag net een documentaire over de serie, zodat alle dorpelingen present waren. We werden al gauw aangesproken door een man, die ons gratis een lange rondleiding gaf door de verschillende draailocaties. Bovendien beschreef hij ons een route door de Hunsrück, die ons later langs andere locaties uit de serie voerde. Heel boeiend om te horen en te zien hoe men een modern dorp met oude, maar modern opgeknapte huizen weer die oude look geeft.

1280px-Gehlweiler_Drehort_Heimat_Haus_Simon Gehlweiler

Hierboven de smidse van de familie Simon: nu en tijdens de opnames van Die Andere Heimat – Chronik einer Sehnsucht, twee jaar geleden.

We bezochten ook het kerkhof (in een ander dorp), waar de graven van de familie zich bevinden. Een klein kaartje op de grafsteen vermeldt dat het hier niet gaat om echte graven, maar om filmgraven.

graf

2015-07-01 12.08.532015-07-01 12.06.26

Maar het hoogtepunt was het bezoek aan het Günderrodehaus in Oberwesel uit de derde serie, hoog boven de Rijnvallei met zicht op de Lorelei. Nu is het een restaurant.

csm_Guenderodehaus_Oberwesel_f41b775895 zicht gunderode

Diezelfde dag reden we door naar Heidelberg met zijn prachtige slot.

2015-07-02 11.24.13 2015-07-01 20.15.21

De volgende dagen bezochten we ook nog Rothenburg ob der Tauber, met de kilometerslange vestingsmuur.

2015-07-02 17.03.48 2015-07-02 17.01.09 2015-07-02 17.18.32 2015-07-02 21.57.47

We brachten een kort bezoek aan Bamberg en kruisten de vroegere grens tussen Oost- en West-Duitsland op weg naar Eisenach.

2015-07-03 15.18.10 2015-07-03 15.13.26

Eisenach ligt in het vroegere Oost-Duitsland. En dat is er toch aan te zien. Ondanks 25 jaar eenmaking telt de stad nog vele oude, verwaarloosde huizen. Men is er in sneltempo aan het werken, maar de stad blijft, vooral ’s avonds, doods in vergelijking met andere steden in het vroegere Westen. Maar Eisenach is vooral bekend als geboortestad van J.S. Bach en verblijfplaats van Martin Luther. Het Bachmuseum is zeker een bezoek waard en boven de stad heerst de prachtige Wartburg, waar de opera Tannhäuser van Richard Wagner zich afspeelt. En we vonden alvast één taverne, waar we konden eten en drinken in een middeleeuwse sfeer…

wartburg2015-07-03 20.30.07

Na een rustige tussenstop op de Lüneburger Heide reden we weer naar Ramkvilla, zodat we midden juli weer thuis waren. Hoog tijd om het gras te knippen en de tuin te onderhouden. De zomers zijn hier kort, zodat alles ook dubbel zo snel probeert te groeien…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zomer 2015 – deel 1

  1. Lieven Plasmans zegt:

    Leuk verslag, alleen jammer dat jullie niet de tijd vonden om eens in Oudenaarde binnen te springen. Zulzeke is nochtans kortbij. Maar kom, uitstel is geen afstel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s