Top 20

Dit weekend ontdekten wij tot onze grote verbazing dat wij in de krant stonden.  Örnsköldsviks Allahanda had namelijk een artikel gepubliceerd over de duurste huizen die vorig jaar verkocht waren in de gemeente. Daar wij in de top 20 voorkwamen, werden wij vernoemd met onze volledige naam en adres. Bovendien werden de verkopers vermeld en de verkoopprijs van het huis.

Dit kadert in de opvatting hier dat alle informatie openbaar zou moeten zijn. Zo kan je ook opzoeken op het net wat iemand verdient. Niemand mag geheimen hebben voor een ander. Aan de andere kant is het zo dat Zweden niet graag boven het maaiveld uitsteken. Als je je kop teveel opsteekt word je door de publieke opinie ge- en veroordeeld. Hier in het noorden heerst een kleinstedelijke mentaliteit. Iedereen kent en volgt iedereen.

Het woord “lagom” is niet voor niets uniek Zweeds. Het betekent “juist genoeg, niet te veel of te weinig”.

Mij doet dat niet veel, aangezien ik daar nooit mee bezig ben. Wat anderen doen is hun zaak, alhoewel je natuurlijk ook niet te ver mag gaan daarin. Het is belangrijk goede buren, goede kennissen en enkele goede vrienden te hebben. Maar ik passeer mijn tijd niet met roddelen over anderen.

Deze namiddag, toen ik bezig was de dagelijkse 10 cm nieuwe sneeuw op te ruimen, ontmoette ik onze overbuur Ole. Daar buren elkaar niet zo veel zien tijdens de winter, hadden we heel wat te vertellen. Een goede oefening voor mijn Zweeds, zo’n uurtje babbelen. Ole praat altijd Zweeds met mij, alhoewel hij docent is aan de universiteit van Umeå, en hij dus vlot Engels kan praten. Ik ben hem daar dankbaar voor, want zo leer ik de taal!
Hij vond ook dat zo’n krantenartikel geen nieuws is, maar thuishoort onder de rubriek roddel. Eigenlijk is het een goede handleiding voor dieven.

Ik vind het een beetje vreemd: aan de ene kant is men tamelijk afstandelijk als men elkaar niet goed kent en aan de andere kant steekt men graag zijn neus in andermans financiële zaken.

Rare jongens, die Zweden!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Top 20

 1. Gert zegt:

  Hé, dat was vorige week tijdens de Zweedse les nog een quizvraag die Leen stelde: wat betekent het niet letterlijk te vertalen woord “lagom”? Ik had het fout. Nu vergeet ik het nooit meer 😉

 2. Erik zegt:

  inderdaad, een handleiding voor dieven. Enkele weken terug zag ik in Filipstad, na het skiën daar, een dagblad ‘Expressen’ liggen met de 50 meest-verdienende inwoners van de stad. Wat is het doel van zo’n onzin in de krant?
  Ik heb trouwens de indruk dat de ‘Jantelagen’ (het algemene gevoel dat alles ‘lagom’ moet zijn) stilaan aan ’t verdwijnen is. Hoe ‘lagom’ zijn de meest populaire auto’s hier (volvo xc60, en volvo v70 en xc70) ? Toch wel flink boven de ‘lagom’-norm volgens mij. Hetzelfde met de duurste telefoon; het lijkt wel of iedereen hier een iPhone heeft. Ook niet bepaald lagom.

 3. Sofie zegt:

  Nu kun je hier niet het loon van je buur opsnorren, maar de verkoopsprijzen van de huizen zijn hier wel publiek! Eén enkele click op zillow, of Realtor.com of Trulia.com etc etc etc ….en eenieder weet wat ik voor mijn boedel heb betaald 😉 in het begin vond ik dat erg vervelend, maar nu stoor ik er mij niet langer aan. Anderzijds is het wel een handig middel om de prijsevolutie in een bepaalde buurt te volgen (waar je dan weer wél of niet vrolijk van wordt)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s