Na de feestdagen…

Het is weer normaal winterweer hier. Deze morgen bij het ontwaken -20 °C: vrij frisjes. Als je buiten komt voel je onmiddellijk de kou bijten op je huid, zeker als het waait. Een speciale winterbroek boven je andere, dikke pull en jas, handschoenen en muts zijn geen overbodige luxe nu. Spijtig genoeg hebben we maar een tiental cm sneeuw, een gevolg van de recente dooiaanvallen. Maar misschien valt er binnenkort wel een halve meter op één nacht tijd, dat is heel goed mogelijk. En dan kunnen we nog maar eens de sneeuwruimer bovenhalen. Die kan je hier goed gebruiken, vooral als je een lange en hellende oprit hebt. Zelfs met spijkerbanden geraak je niet boven door twintig cm losse sneeuw!

De kerstperiode was heel druk, met heel veel bezoek van kinderen en kleinkinderen. Op de twee en een halve week vakantie van Barbro zijn we amper drie dagen alleen geweest. Eigenlijk is dat te weinig als je moet recupereren van een lange schooltrimester (en we worden er ook niet jonger op). Die drie dagen werden dan ook nog grotendeels gevuld met winkelen, poetsen en wassen. Maar het is een goede les. Volgend jaar zullen we het anders aanpakken: eerst onze eigen vakantie vastleggen voor de hele agenda dichtslibt. Daarmee wil ik zeker niet klagen: iedereen heeft zich echt ingezet en geholpen, maar je blijft natuurlijk verantwoordelijk voor een heleboel zaken met al die mensen in huis.

En het was een heerlijke kersttijd met een heleboel cadeautjes en gezelligheid. Barbro’s kinderen en kleinkinderen kwamen allemaal langs, mijn zwangere dochter Marinka kwam logeren met haar man Matthias. En de toekomstige kleinzoon/dochter verraste Marinka en de opa in spe met een indrukwekkend partijtje buikvoetbal!

We hadden besloten onze eerste kerstboom buiten te zetten. Eerst waren we wat sceptisch, maar het was zo’n succes dat we dat volgend jaar opnieuw doen! Het is plezant als je de kerstboom in je eigen tuin kan gaan uitzoeken, ze zaaien zichzelf. Warm water in een pot met aarde, boom er in en laten vastvriezen: zo staat hij muurvast. We plaatsten na een nachtje sneeuw de kerstboom met lampjes en bollen onder de open veranda, net voor het raam. Het is echt heel speciaal, zo’n kerstboom met echte sneeuw er op die beweegt in de wind. We hadden er ook vetbollen voor de vogels in gehangen, zodat hij overdag dikwijls vol met kool- en pimpelmezen zat!

IMG_0807

En er was niet te veel sneeuw, zodat we prachtige wandelingen konden maken in de natuur.

Nu gaat alles weer zijn normale gang. Mijn eerste volledige winter hier, hoewel ik in november drie weken in België was. Ik begin stilaan te beseffen hoe dat is. Hoe mooi de dagen ook kunnen zijn, je krijgt hier heel weinig licht tijdens de winter. Het is koud, iedere keer als je buiten komt moet je voorbereid zijn, dus breng je de meeste tijd binnen door. We nemen van november tot maart vitamine D pillen. Vitamine D wordt namelijk aangemaakt in je lichaam door blootstelling aan zonlicht. De zon komt hier tijdens de winter nooit hoog genoeg daarvoor.

IMG_0816

Binnen is het gezellig met veel lichtjes en kaarsen, men maakt er het beste van. Maar dan komt de zomer met eindeloze dagen: het tegenovergestelde van de winter. Dan leeft iedereen bijna de hele dag buiten. Hier in het noorden leven we dus met extremen. Sommigen houden van het klimaat rond de evenaar, waar het steeds warm is en de dagen ongeveer even lang zijn het hele jaar door. Wij houden van de uitersten hier. Je beseft pas ten volle wat je hebt als je het een tijd moet missen.

Maar de zomer zal welkom zijn!

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Na de feestdagen…

  1. Willem Boonen zegt:

    Mooi verhaal, bijna een sprookje en dit jaar opa. Allee vooruit Hendrik en proficiat op voorhand. Begin maar al te sparen he.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s