Global warming

Momenteel is het hier, op 63 graden noorderbreedte, 5°C, warmer dan in België. En het blijft zo de volgende week. Dat is niet normaal. Oudere mensen vertellen mij dat dertig jaar geleden de winter begon in november en dat het ononderbroken vroor tot begin april (een korte opstoot tot juist boven het vriespunt daar gelaten). De sneeuw bleef de hele winter liggen en het sneeuwdek groeide aan gedurende de hele winter.

In de Alpen hoorde ik enkele jaren geleden hetzelfde verhaal. Het is niet ongewoon de laatste jaren dat de sneeuw in de dalen lager dan 2000 m enkele keren bijna volledig wegsmelt tijdens de winter.

Vorig jaar kwam ik hier aan de week voor Kerstmis. Ik zag het sneeuwdek gedurende de volgende twee weken volledig wegsmelten. Pas na 7 januari werd het weer koud genoeg voor sneeuw en kregen we gedurende enkele weken een normale winter. Juni was dan weer te koud, terwijl de zomer uitzonderlijk droog en warm was.

Dit jaar ziet het er naar uit dat we dezelfde weg opgaan. De 20 cm sneeuw is snel aan het wegsmelten. Eergisteren wandelden we nog op de bevroren zee bij -20°, nu ligt het ijs vol plassen.

De oorzaak is gewoon een draaiing van de wind naar het westen. Het water van de Atlantische Oceaan is zo warm dat de temperatuur van de lucht, zelfs na een passage over de bergen in Noorwegen, nog steeds boven het vriespunt blijft.

In de praktijk zorgt dat voor klassieke Belgische toestanden: smeltwater dat weer vastvriest, ijzel, gladde wegen.

Op zich is dat niet zo erg. Maar ik maak mij ongerust: dit kan niet zonder gevolgen blijven. De klassieke weerpatronen veranderen. Doemscenario’s zoals het verdwijnen of veranderen van de golfstroom doemen op. Wat er dan gebeurt is nu totaal onzeker. Eén ding is zeker: het weer wordt meer en meer onvoorspelbaar met extreme toestanden.

Wat de gevolgen zullen zijn voor Zweden of België is nu niet te zeggen. Laat staan de invloed op het klimaat van de hele aarde, met natuurrampen en massale volksverhuizingen tot gevolg. Niemand zal ontsnappen aan de gevolgen van deze klimaatverandering.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Global warming

 1. Ingrid Temmerman zegt:

  Hej Hendrik,

  Een ietwat pessimistische, maar realistische noot om het jaar af te sluiten.

  Wens je toch een gelukkig 2015! Gott nytt år!

  Ingrid

  Sent from Molto for iPad

 2. kilihenry zegt:

  Dat krijg je als je dichterbij de natuur gaat leven, Ingrid. Maar wees gerust: ik kan nog steeds lachen… Prettig uiteinde en een goed begin!

 3. rik de proost zegt:

  Hoi Hendrik,

  of is het al Henrik geworden?

  beste wensen voor 2015

 4. Gert zegt:

  Hej Hendrik,

  Het weer in Zweden maakt de jongste tijd inderdaad rare bokkensprongen en er is ongetwijfeld een invloed te merken van global warming. Toch denk ik dat het geheugen van de plaatselijke bevolking ook wel een beetje gekleurd is. Dertig jaar geleden kon het ook in Örnsköldsvik in januari soms behoorlijk zacht zijn. Ik heb de hoogste januari-maxima voor Övik uit die periode eens opgezocht en kom tot dit lijstje:

  1971: + 12°C (!)
  1972: + 4°C
  1973: + 8°C
  1974: + 3°C
  1975: + 7°C
  1976: + 1°C
  1977: + 2°C
  1978: + 4°C
  1979: – 1°C

  Vooral de eerste helft van de jaren zeventig waren soms erg zacht.

  Hopelijk keert de winterse pracht snel terug, daar bij jullie!

  Groetjes,

  Gert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s