Winter is coming…

Ondertussen begint de herfst hier stilaan te lijken op de Belgische winter. De dagen worden in ijltempo korter: over een week is er weer 45 minuten af, over een maand is dat drie uur! De zon komt ’s middags maar zo hoog meer als tijdens de kortste dagen van het jaar in België. En rond Kerstmis staat ze nog heel wat lager: niet meer dan 4°…

De temperaturen blijven onder de tien graden, ’s nachts (en overdag) kan het al stevig vriezen. De meeste bladeren zijn gevallen, de prachtige herfstkleuren verdwijnen langzaam.

Nu komt de meest vervelende tijd van het jaar. Zonder sneeuw wordt het licht van je autolampen, vooral als de weg nat ligt, precies geabsorbeerd. Kil, vochtig en donker, zoals meestal tijdens de Kerstvakantie in België. Maar als de sneeuw komt wordt alles anders: het wit zorgt ervoor dat het nergens echt donker wordt. Het licht van de sterren in de sneeuw is voldoende. De lucht is dan heel droog, de kou tintelt op de huid. Als je goed gekleed bent is het een wonderlijke ervaring bij dat speciale licht in de sneeuw te wandelen. Hier is een witte Kerstmis heel normaal, temperaturen rond -30 °C zijn niet zo ongewoon. Maar de global warming is ook hier merkbaar: het is niet meer zo vanzelfsprekend dat de sneeuwval begint in november en dat die dan ook blijft liggen tot in april. Meer en meer komen tijdens de winter periodes voor van dooi.

Het winterweer hier doet mij denken aan het weer in de Hoge Venen tijdens mijn jeugdjaren.

Het is een tijdje geleden sinds mijn laatste bijdrage, maar er is hier weer heel wat gebeurd. Het eerste jaar in een nieuw klimaat en land is een tijd van ontdekkingen en aanpassen, en dat vergt tijd en inspanning. Maar dat is iets voor een volgende keer. Dan weid ik ook wat meer uit over mijn nieuwe schooltijd in komvux: volwassenenonderwijs, vooral voor nieuwkomers in het land. Met de hele heisa over het verhoogde inschrijvingsgeld in België wil ik hier wel vermelden dat je hier, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, schoolgeld kan krijgen, zodat je minder hoeft te werken ondertussen. Ik, als gepensioneerde, kom daarvoor niet in aanmerking. Voor mij is het gewoon gratis…

Eind augustus hebben we bezoek gekregen van Luk en Pat, een koppel goede vrienden. Terwijl Barbro aan het werk was had ik de gelegenheid met hen een aantal prachtige plaatsen te bezoeken, met de auto, te voet en met de boot. Tijdens de weekends kon Barbro gelukkig ook meedoen! We leerden hen onder andere een aantal paddenstoelen onderscheiden, plukken, bereiden en eten. En we hebben het allemaal overleefd!

Geen druppel regen, bijna de ganse week zonnig, we hebben het goed gehad!

Nadien heb ik mij vooral bezig gehouden met het werken in ons bos: bomen vellen met de kettingzaag, alles in stukken zagen en opruimen. Daarna moest alles met de kruiwagen naar boven gebracht worden. We kochten ons ook een houtkliefmachine: een nuttige investering. Hout voor de houtkachel is hier onontbeerlijk!

De tuin in orde brengen en opruimen, de rozen bedekken, tuinslangen leeg maken, sneeuwruimer testen… Inderdaad: winter is coming.

Nu maken wij ons stilaan klaar voor een bezoek aan België: Barbro blijft een weekje, ik blijf enkele weken langer. Het is ondertussen al zeven maand geleden sinds ik daar nog eens was, ik hunker er naar mijn dochters, schoonzoons en vrienden terug te zien!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

7 reacties op Winter is coming…

 1. Pat zegt:

  Nog aan het nagenieten van al het moois (en lekkers) dat de natuur in Domsjö (en omstreken, Örnskoldsvik, Västernorrland) en de gastvrije bewoners er te bieden hadden 🙂
  Tot gauw in België ! Goeie reis !
  Dikke knuffel voor jullie beiden X X X

 2. Pat zegt:

  oesje… typfoutje… Örnsköldsvik… 😉 (ofte Övik… :-))

 3. Luk zegt:

  Yep yep ! Hey hey… Nog elanden gezien? 😉

 4. Ann zegt:

  Nu komen idd de donkere, triestige maanden eraan. Maar gelukkig begint eind november de advent en dat is op zich toch een heel gezellige periode hier. Iedereen maakt het zo ontzettend gezellig en mooi thuis … daar hou ik echt van en daar kunnen de Belgjes nog veel van leren. Lekker “pepparkakor” bakken en “glögg” drinken. Bij de haard en kaarsjes met elkaar omgaan … toch echt wel gezellig! We zien mekaar tijdens de advent in Bodum! Afgesproken?

 5. Erik van Woerkens zegt:

  Mooie tekst Hendrik, ik las ‘m nu pas. Ondertussen is de eerste sneeuw hier in Zweden (hoogte van Stockholm) alweer verdwenen en is het zoals jij perfect vergelijkt ” belgisch kerstweer”. +5 graden en vochtig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s