Het is weer voorbij…

Hetzelfde grote lagedrukgebied over Noorwegen dat in België voor rotweer zorgt houdt ook heel Scandinavië in zijn greep. Daarmee komt (voorlopig?) een eind aan de lange, hete en droge zomer.

luchtdruk

De regen komt met bakken neer en de natuur haalt opgelucht adem. Sedert begin juli is het hier heet en droog, met temperaturen tot 32° overdag en bijna nooit onder 20° ’s nachts. Als je daarbij weet dat het sinds begin mei niet echt donker geweest is ’s nachts, kan je je de lange, eindeloze en warme avonden voorstellen. Volgende foto is genomen op 20 juni rond half één ’s nachts:

Midzomer

Je zou haast vergeten dat je hier maar 370 km van de Noordpoolcirkel vandaan bent. Maar Noord-Zweden is een streek met echte seizoenen. En het weer kan van de ene op de andere dag volledig omslaan. Als de wind draait van zuid naar noord kan het van de ene dag op de andere 25 graden kouder zijn. De winter duurt van begin december tot half april. Van half april tot half juni is het lente. De zomer is half juni en half augustus. En dan begint de herfst. Ieder seizoen heeft zijn charmes. Alleen de donkere, vochtige tijd tussen begin november en het vallen van de eerste sneeuw is niet zo aangenaam. Maar met een beetje geluk duurt dat maar enkele weken.

’s Zomers leven de Zweden zoveel mogelijk buiten: in hun zomerhuisje of gewoon thuis als ze wonen op een leuke plaats. Barbecueën thuis of ergens in de natuur na een stevige boswandeling of een aangename boottocht is één van de favorieten. Bij ons was het dan ook nog eens een heel druk met heel veel bezoek. En dan heb je helemaal geen zin om de computer op te starten en een blog te gaan schrijven.

Doordat het onze eerste zomer was hier kwamen alle kinderen en vele andere familieleden op bezoek. Door de grote afstanden bleef iedereen voor kortere of langere tijd logeren. Heerlijk, maar vermoeiend. Op een bepaald moment sliepen we hier met zijn tienen. Barbro’s dochter Hanna kwam uit Maleisië, mijn dochters kwamen met hun partners, Barbro’s zonen, zuster en moeder waren er ook bij.

Begin juli kwam onze grote droom uit: voor de eerste keer alle kinderen en kleinkinderen samen krijgen voor een grote party! Enkel een paar partners ontbraken. Een internationaal gezelschap: Zweden, België, USA en Rusland, bijna alle grootmachten waren dus vertegenwoordigd… Toevallig op de 4th of July…

Familie 4th

Door het schitterende weer werd het een heerlijke tijd: het strandwater in onze baai was lekker warm: 26°! In België is dat 20°… Elke dag een paar keer het water induiken vanaf de steiger, boottochtjes in de avond…

Boot

Begin juli werden de Rode Duivels in Brazilië natuurlijk luid aangemoedigd…

Voetbal

Vlaggen

Als iedereen vertrokken was bezochten wij voor een tiental dagen Stockholm. Daarna was het tijd om wat op adem te komen thuis, gewoon met zijn tweetjes: genieten, wat werk in het huis en in de tuin.

Deze week is het schooljaar weer begonnen voor Barbro. Het wordt weer aanpassen voor ons beiden: voor Barbro wordt het vroeg opstaan en werken, voor mij alleen thuis zijn en, zoals onze leerkrachten vroeger zeiden, de tijd nuttig doorbrengen…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Het is weer voorbij…

 1. Gert Smet zegt:

  Zucht… Misschien moet ik ook maar naar Zweden emigreren. Ares would blend in quite nicely… N alleen Sarah nog zo gek krijgen 🙂

 2. Stefanie zegt:

  Opa opera! Fijn je te horen !!!
  Wat een Zweedse zomer … Gelijk hebben jullie met de hele familie!
  Stockholm gaf bij mij ook 32°C begin aug.
  Had jij eind aug niet ergens test vr SFI komvux ?
  Alvast SUCCES !!!

 3. Ann zegt:

  O, ik ben blij te lezen dat jullie het ook ZOOO druk gehad hebben. Heb dikwijls aan jullie gedacht, dat jullie eens naar hier moesten komen voor een fika, maar het is zo druk geweest met het goeie weer! 😉 Alle dagen op het strand zitten, bezoek van België, verjaardagsfeestjes en buiten leven!!! Toch een zalige zomer hier geweest he!
  We zullen dan binnenkort wel eens een herfstfikaatje doen, he. Ook gezellig binnen met kaarsjes en de haard aan, niet? M.a.w. we zijn jullie niet vergeten. Vi ses snart! Kram ook aan Barbro!
  Van ons aan de overkant van het water! 😉

 4. kilihenry zegt:

  Het was absoluut een topzomer, Ann! En ik begrijp maar al te goed dat het er niet van gekomen is. Maar uitgesteld is niet verloren, hé? Herfstfika it will be! Het zou gemakkelijker zijn zonder dat water ertussen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s