Nationaldag

Op 6 juni 1523 verbrak koning Gustav Vasa de personele unie met Denemarken en werd zo de eerste koning van de zelfstandige staat Zweden.

De dag heette eerst Dag van Gustav Vasa, later de Dag van de Zweedse Vlag en sinds 2005 is het een officiële nationale feestdag, waarop niet gewerkt moet worden (dit ging wel ten koste van tweede Pinksterdag…)

Op deze dag hangt iedereen de vlag of een wimpel buiten. In Zweden doet bijna iedereen mee. Ieder huis op het platteland heeft een vlag aan de gevel of een hoge vlaggenmast voor het huis. Zijn de Zweden dan zo nationalistisch? Ja en neen. Ze zijn zeer trots op hun mooie land, maar ze denken niet, zoals sommige anderen, dat alles wat ze zelf doen beter is.

Het uithangen van de vlag kende een grote heropleving toen een extreem nationalistische politieke partij de nationale vlag probeerde te gebruiken voor hun eigen doeleinden. Ze probeerden hun denkbeelden te koppelen aan het uithangen van de vlag. De Zweden reageerden hier massaal op: ze weigerden hun vlag te laten gijzelen en begonnen allemaal de vlag uit te hangen als protest.

Wij konden natuurlijk niet achterblijven. Onze vlag is wel nogal bescheiden, maar er komt binnenkort nog een tweede: de Belgische. Die moet je echter via internet bestellen, dus dat kan een tijdje duren. Maar dat zou voor 21 juli in orde moeten komen.

We maken ook van deze dag gebruik om een aantal vrienden en kennissen uit te nodigen op onze housewarming. Vanaf drie uur kunnen de mensen komen en iets drinken en een hapje eten. Gelukkig is het schitterend weer: zon en 23°. Spijtig genoeg is het iets te ver voor jullie om ook hierheen te komen. Anders waren jullie hartelijk welkom!

Vlag

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Nationaldag

 1. Diane zegt:

  Tof! We zien er al naar uit dat op de volgende foto onze vlag er ook bij hangt! Bedankt voor de uitnodiging. Het is wel wat ver, maar we zullen er hier ene op drinken! 🙂
  Groetjes uit Belgenland, Diane en Georges

 2. Stefanie zegt:

  Der hangen hier nu ook bijzonder veel Belgische vlaggen…
  MAAR ’t is vr de voetbal!!!

 3. Gert & Ann zegt:

  Goh Hendrik, zo ver is het nu ook weer niet van Gimåfors naar Övik 😉

 4. Ann zegt:

  Waar bestel je die Belgische vlag? Benieuwd ….. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s