Valborgsmässoafton

Op de avond van 30 april wordt in een aantal landen in het Noorden, maar ook in Duitsland, Walpurgisnacht gevierd.

Walpurgisnacht vindt zijn oorsprong in enkele pre-christelijke tradities die plaatsvonden op de vooravond van 1 mei. Eén van deze tradities is Beltane, een Keltisch voorjaarsfeest. Op dit feest werd het begin van de lente gevierd met vreugdevuren. Veel ceremonieën leven voort in verschillende mei-rituelen, zoals de meiboom.

Bij de protestanten valt de feestdag van de heilige Walpurgis of Walburga op 1 mei. Afton betekent vooravond, vandaar…

In Zweden is het een hoogdag voor hogeschoolstudenten. In alle grote universiteitssteden zoals Lund, Uppsala, Göteborg en Umeå zetten de studenten hun studentenmuts op (dat doe je niet zomaar!) en feesten erop los. Wat er precies georganiseerd wordt hangt af van stad tot stad.

Op andere plaatsen gaat het er niet zo groots aan toe. Al weken op voorhand zie je op grote graspleinen grote hopen takken verschijnen. Die worden op 30 april rond 20 uur aangestoken. Wij gingen met Lennart en Elisabeth naar Bonässet, een wijk van Övik. Het weer was, na enkele weken prachtig lenteweer plots grijs en koud geworden. Niet echt een goed moment om de komst van het licht en de lente te vieren…

Er wordt eerst een toespraak gehouden door een of ander belangrijk persoon. Ondertussen wordt het vuur aangestoken. Sommigen luisteren, maar de meesten babbelen lustig verder in groepjes. In feite is het zo dat iedereen de ganse winter binnen zit en amper met de buren spreekt. Op 30 april komt iedereen weer buiten met de vele verhalen van de voorbije wintermaanden.

20140430_20115520140430_201126

 

 

 

 

 

 

 

De hitte van het vuur is welkom op zo’n koude avond. Ondertussen spelen de kinderen samen, de volwassenen en de jeugd staan te praten in groepjes. Als je honger krijgt kan je (gratis!) een hotdog halen en een glas limonade.

20140430_201813

20140430_201335

 

 

 

 

 

 

 

En of het smaakt!

20140430_204821

20140430_204829

 

 

 

 

 

 

 

Terwijl het vuur de grote hoop takken verteert zingt een plaatselijke bard met gitaar traditionele liedjes.

20140430_205404

20140430_202141

 

 

 

 

 

 

 

En dan gaat iedereen rustig terug naar huis om daar verder te vieren.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Valborgsmässoafton

  1. Willem Boonen zegt:

    Hallo Hendrik, naar het schijnt rolden de druiden brandende wielen van de berghellingen om de cycli van de zon te symboliseren. Doen ze dat daar ook? En volgens de overlevering zouden jonge druiden op deze 1 meidag opgenomen worden in de priesterkaste. Ben jij daar ook in opgenomen of ben je niet jong genoeg meer?
    Groeten
    Willem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s