Lente!

Toen we terug vertrokken uit België was het al volop lente. In Noord-Zweden was het eerder late winter. Op zeeniveau was de meeste sneeuw verdwenen, maar toen wij een wandeling maakten op hoger gelegen terrein ploeterden wij nog volop in de sneeuw. Als je ’s nachts even opstond was de zee bedekt met een heel dun laagje ijs, dat ’s morgens weer smolt.

Tijdens de tweede helft van april is de lente eindelijk aangekomen. Een schitterende blauwe lucht met ’s nachts vanuit bed zicht op de maan en de sterren. Mars en Jupiter stralen aan de hemel. Het valt op dat de dagen ongelooflijk snel langer worden. De schemering duurt al tot na middernacht en rond drie uur is de dageraad daar. Het duurt ook eindeloos lang voor de zon ondergaat. Haar baan aan de hemel maakt een kleine hoek met de horizon.

Maar het meest opvallende is de invasie van talloze vogels. Het gezang, gekwetter en gekwaak is overal te horen. Op het water zwemmen knobbelzwanen en wilde zwanen, futen, parelduikers, vele soorten eenden en ganzen. Rond het huis zitten roodborstjes, witte kwikstaartjes, gewone vinken, goudvinken, kool- en pimpelmezen, kramsvogels, koperwieken, merels en eksters. Het geschreeuw van uilen en het gehamer van de spechten vervolledigt het plaatje. En dat zijn nog maar enkele van de soorten die wij als amateurs gespot hebben.

Heel snel worden bomen en struiken groen, veel sneller dan in België. Het groeiseizoen is hier veel korter. Dat heeft ook zijn voordelen: we beginnen er stilaan aan te denken een grasmaaier aan te kopen. Hoe lang zijn jullie al aan het maaien?

Blog (2)Blog (1)

Buiten eten op het terras is heerlijk: ook Barbro en haar bijna 89-jarige moeder, die hier een week logeerde, genieten ervan.

Blog1 (3)Blog1

Blog1 (7)

Het werd ook stilaan tijd om mijn paraboolantenne op te stellen. Onder zachte druk van mijn schoonzoons, die deze zomer tijdens de wereldbeker voetbal en de Tour de France op bezoek komen, begon ik er aan. Een metalen buis verticaal opstellen in beton zonder dat het geheel beweegt blijkt niet mee te vallen. Zeker als daar een schotel van 110 cm op komt is dat niet vanzelfsprekend. Ik ben niet helemaal tevreden met het resultaat, en ik vrees dat de eerste windvlaag de oriëntatie van de schotel zal beïnvloeden.

Het bekabelen verliep daarentegen erg vlot.

photo1photo6

En dan is er ook nog het binnenbrengen van de 30 meter lange kabel. Daarvoor moest Danya, Nippe’s vriendin, via heel kleine gaatjes tussen de dikke pakken glaswol isolatie voortkruipen. Ondanks haar aangepaste kledij had ze daarna een ganse avond last van de jeuk…

10294452_10151991387647085_5900403187403997972_n

En dan er ook nog het ingraven van een buis voor de coaxkabels. Meer werk dan je oorspronkelijk denkt!

Blog (6)photo2

Nu nog alles afregelen en dan kijken we hopelijk snel naar Belgische TV!

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Lente!

  1. Zo hoor ik het graag! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s