Een eigen huis!

Barbro en ik hadden ons voorgenomen, van zodra wij in augustus zouden aankomen in Örnsköldsvik, op zoek te gaan naar een huis. Barbro’s appartement is te klein om al mijn spullen naartoe te verhuizen. Bovendien wil ik ook wel mijn eigen ruimte, waar ik mijn eigen TV programma’s kan bekijken in mijn eigen taal. Het is niet de bedoeling helemaal te vervreemden van België. Samen hebben we ook vijf volwassen kinderen (Barbro drie, ik twee). Voorlopig zijn er nog maar twee kleinkinderen, maar dat kan snel veranderen… Het zou dus een kleiner huis worden met een groot gastenverblijf of een groter huis met een aantal logeerkamers.

Het oorspronkelijk plan een huis te bouwen hadden wij al overboord gegooid. Het is heel duur: materialen en werkuren zijn overal duur. Daarentegen zijn bestaande huizen veel goedkoper. Zeker in Västernorrland. Door de erg noordelijke ligging is het één van de goedkoopste streken in Zweden. Wil je wonen in de buurt van één van de grote steden in het zuiden dan betaal je je blauw, net zoals in België en Nederland.

Ook is de bevolkingsdichtheid klein, zodat het aantal kandidaten automatisch erg beperkt is, hetgeen de prijs natuurlijk drukt. We hadden ons voorgenomen niet te gauw tevreden te zijn en goed uit te kijken. Door de verkoop van mijn huis in België had ik geen eigendommen, maar wel geld op de bank. Ik ben niet in de wieg gelegd om belegger te zijn: het is voor mij erg zenuwslopend en vervelend daarmee bezig te zijn. Een investering in een eigen huis zou mij van die zorgen verlossen. Barbro was in een gelijkaardige situatie, dus konden wij onze spaarcenten samen leggen.

We zochten naar een comfortabel huis aan het water, midden in de natuur, maar toch dicht genoeg bij de stad. Wij worden er niet jonger op en de pakken sneeuw in de winter maken de verplaatsingen dan niet zo eenvoudig. Aan Höga Kusten is de kust heel grillig, met veel eilanden en inhammen, een buitenkans.

Al gauw bleek dat het niet zo eenvoudig zou worden: het aanbod is relatief klein en is geconcentreerd in de lente en de zomer. In de winter kan je gewoon geen huis verkopen daar: door de vele sneeuw is het onmogelijk een duidelijk beeld te krijgen. En natuurlijk zijn er altijd negatieve punten: de dicht bij de buren, verkeerde oriëntatie, te ver van de stad, te oud, te veel werk (ik ben niet lui, maar ben niet zo handig in die dingen en ik heb ook weinig ervaring met bouwen).

We namen ons voor geduld te hebben. Bij de aankoop van een huis is het zeer belangrijk je niet vast te pinnen op een bepaald huis. Je moet absoluut vermijden “verliefd” te worden, want dan verlies je alle zin voor realiteit, en dan doe je domme dingen. Er komt altijd wel een andere gelegenheid, die misschien nog beter is dan die vorige.

En naarmate september vordert beginnen de verkopers zenuwachtig te worden: zij willen niet blijven zitten met hun huis tijdens de winter: het kost heel veel geld en moeite dat te onderhouden en verwarmen als je er niet woont.

Bij een bezoek aan een te koop staand huis voelden wij voor de eerste keer dat dit het wel eens zou kunnen worden. Alleen was de prijs veel te hoog voor ons. We deden een bod dat een heel stuk lager lag en iets lager dan de prijs die wij konden betalen. Zo startten de onderhandelingen, die meer dan een maand zouden duren. Als er in die tijd iemand zou komen die meer wou betalen, dan zou alles verkorven zijn. Maar we hielden vol en maakten uiteindelijk duidelijk wat wij konden en wilden betalen. En plots kregen wij het verlossende nieuws: de eigenaars hapten toe en stemden in met ons laatste bod.

In Zweden is het de gewoonte dat je dan een “besiktningsman” (bezichtigingsman) aanstelt die het huis van onder tot boven onderzoekt en een uitgebreid verslag opmaakt. Je kan dan verder onderhandelen over de prijs en zelfs de verkoop annuleren als dat tegenvalt. Het bleek erg mee te vallen: een aantal tekortkomingen die voor weinig geld kunnen verholpen worden. En we hadden ook beloofd niet meer verder aan de afgesproken prijs te knabbelen.

Het was dus een “go”! We betaalden zo snel mogelijk het voorschot van 10%, want in tegenstelling tot in België, waar zelfs een bod al bindend is, kan de eigenaar nog steeds de verkoop annuleren zolang dat voorschot niet betaald is. Nog een verschil met België: het “schrijven”, de notariskosten dus,  is hier 1,5% in de plaats van 10%!

Vanaf 1 januari, als de volledige prijs betaald is, kunnen wij beginnen met de verhuis. Een nieuw avontuur.

Het huis zelf nu: het is een groot huis met tuin en met een hele grote garage. De tuin is gericht op het zuidwesten, een ideale oriëntatie: in de zomer geniet je de hele lange dag van de zon, in de winter krijg je al het beschikbare zonlicht binnen. Het ligt aan een rustige, afgeschermde baai aan zee, met een eigen steiger en strandje, op amper 10 km van het centrum. Enkele foto’s en de ligging:

1385737_10202203479113760_1597160645_n1377242_10202203479153761_1458253849_n

1378307_10202203477553721_1589468604_n 1377256_10202203478113735_1033829286_n

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een eigen huis!

  1. Ben zegt:

    Wel, gefeliciteerd dan! Dat het gaat brengen wat jullie ervan verwachten 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s