Objectiviteit

Ik kreeg van een paar mensen de opmerking dat zij zich stoorden aan mijn stroom positieve berichten over Zweden. Precies alsof ik mijn geboorteland verloochen: niets is meer goed in België, alles is beter in Zweden.

Maar ik heb nooit beweerd dat dit een objectieve wetenschappelijke studie zou worden. Integendeel: deze blog gaat over de bijzonder subjectieve indrukken van iemand die verwonderd een nieuw land ontdekt.

Zweden is, niettegenstaande die vierde plaats op de lijst van Lonely Planet, niet het paradijs op aarde. Om enkele negatieve punten te noemen: de gezondheidszorg is in België veel toegankelijker en het is ook moeilijk (ook voor jonge mensen) hier werk te vinden. Maar voor een gezonde pas gepensioneerde, die houdt van natuur, rust en frisse lucht, is het hier toch wel heel leuk toeven.

Maar deze onderwerpen komen wel ter sprake, later, als ik alles hier wat meer gewoon ben. Dan komt mijn kritische geest wel weer boven, wees gerust.

Momenteel heb ik daar geen zin in. Het is een geweldig gevoel als zestigjarige een totaal nieuwe wending aan je leven te geven. Niets is meer vanzelfsprekend. In plaats van rustig oud te worden in een vertrouwde omgeving word je gedwongen jezelf opnieuw uit te vinden. Niet altijd gemakkelijk, maar ik zou het niet anders meer willen.

Ik voel mij minstens twintig jaar jonger nu. Spijtig genoeg is dat niet zo goed te zien aan de buitenkant…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Objectiviteit

 1. Johan Meurisse zegt:

  aha – interessant te weten dat de gezondheidszorg daar anders is … dank info , Johan

 2. Willem Boonen zegt:

  Laat die kritiek je gemoed niet verpesten. Het is een feit dat in ons land weinig rust en natuur te vinden is. Niet verwonderlijk dus dat een wijs man als jij vol verwondering en dankbaarheid is om die rust en pracht die nog blijkt te bestaan. Hier durven Politici schaamteloos beweren dat er 800 ha bos bijgekomen is in het (extreem) bosarme Vlaanderen. Ze vermelden er dan nog notabene graag bij dat het eigenlijk de tuinen zijn van de rijken die ze verrekend hebben. Als dat het land is waar je geen kritiek mag op geven, laat mij dan ook maar snel uitwijken naar Zweden.

  • kilihenry zegt:

   Je bent van harte welkom, Willem! En bedankt voor dit duidelijke antwoord. Ik durf zeggen dat er in Vlaanderen bijna geen echte bossen meer zijn. Altijd hoor je verkeer of zie de villa’s van de rijken aan de rand, die stukken van het bos afgesloten en ingepalmd hebben als tuin. In Zweden heb je tenminste nog het allemansrätt, waardoor iedereen het recht heeft te genieten van de natuur, met strenge beperkingen voor bescherming van fauna en flora. Een interessant onderwerp om later eens over te bloggen.

 3. Ben zegt:

  Mooi geschreven, chapeau!

 4. hegeman zegt:

  Ga gerust door met de positieve berichten. Ik lees ze graag.

 5. ricardofab4 zegt:

  Hoi naamgenoot,

  ik geniet van elk bericht van je
  zelfs hier vanuit den belzjiek
  het is tof te horen hoe iemand zoveel enthousiasme heeft voor nieuwe gebeurtenissen
  je bent gewoon eerlijk en recht uit het hart

  ik zou willen dat meer mensen zo positief in het leven stonden
  laat je door niks kelderen ne blijf gewoon zoals je bent

  en laat ons genieten van je ontdekkingen

  (r) ikke

 6. Ha dan zijn de Nederlanders niet zo verschillend van de Belgen in deze 😉
  Herkenbaar! Tot mijn grote verbazing kreeg ik ook wat knorrige en soms zelfs negatieve reacties vanuit mijn voormalig thuisland. (ik ben trouwens een leeftijdgenoot van je en vertrok 2,5 jaar geleden naar Zweden) Ik geniet verschrikkelijk van Zweden en blijkbaar is mijn enthousiasme voor mijn nieuwe thuisland, een teken van afwijzing van mijn oude thuisland voor sommige mensen.
  Na aanvankelijke verbazing en ook een beetje verdriet heb ik het maar naast me neergelegd. Het is een van de betere stappen die we genomen hebben en ik ben nog nooit zo blij geweest met het dagelijkse leven.
  Gewoon doorgaan met genieten!

 7. AnnVW zegt:

  Haha … en ik heb zelfs de Zweedse nationaliteit aangenomen (maar ook mijn Belgische behouden!) Hopelijk vindt mijn “omgeving” dat ok! 😉 Ik ga er toch niet van wakker liggen.
  Go for it! Volg je dromen en wees geluk! Je bent goed bezig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s