Herfstwandelingen

Een kleine maand geleden, eind september, deden wij een prachtige wandeling naar Räckebergskyrkan, een natuurlijke grot in het binnenland. De herfst was duidelijk al in het land, een maand vroeger dan in België. Niet te geloven hoe de natuur dat weet. De nachten waren tot dan toe even zacht geweest en de dagen zelfs langer dan in België.

De herfstkleuren in het bos zijn adembenemend. De bosbessen verkleuren in alle tinten, van  dieprood tot geel.

DSC00030DSC00031

Er was zelfs een toeschouwer die een heel speciale plaats opgezocht had om al die kleuren te bewonderen. Waarom noemt men dit een paddenstoel?!

DSC00033

Vandaag, 20 oktober, is de herfst al een stuk verder gevorderd. De dagen worden heel snel korter. Zonsopkomst deze morgen: tien voor acht, zonsondergang tien over vijf…  De zon komt maar 16 graden hoog meer boven de horizon, net zo hoog als in België op de kortste dag van het jaar, rond Kerstmis.

Ook de temperatuur was Belgisch winters, -9 °C ’s nachts, net boven het vriespunt overdag. Dat is heel normaal: als de wind uit het Noorden komt wordt het koud, de Noordpool is niet zo heel ver weg. Het was een prachtige dag: staalblauwe hemel, geen wolkje aan de lucht.

Vorige week had het een vijftal cm gesneeuwd, maar die was bijna helemaal verdwenen. We wandelden samen met Jeaneth naar Hamptjärnen, even buiten de stad. Ik was weer eens verbaasd hoe je enkele km van het centrum midden in de natuur zit in een totale stilte. En op een hoogte van 75 m boven de zeespiegel was de sneeuw wel blijven liggen.

DSC00036 20131020_132637

We gingen verder de berg op naar het volgende meer, 150 m hoog. Dit meer was reeds gedeeltelijk bevroren!

20131020_134012 20131020_134007

De zomer probeert hier nog wanhopig stand te houden, maar het is een ongelijke strijd: de winter zal overwinnen. Over een paar maanden is het ijs een halve meter dik en ligt er misschien een meter sneeuw bij -30 °C. Een totaal ander uitzicht, maar even mooi. Tot in april de zon het pleit weer wint…

20131020_135837

De perfecte dag besloot met een schitterend diepblauwe hemel in het westen.

IMG_0435

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Herfstwandelingen

  1. Ingrid Temmerman zegt:

    Prachtige foto’s vooral die met dat vies
    beestje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s