Geomagnetische storm!

Op de avond van 2 oktober bekeek ik zoals gewoonlijk de auroravoorspellingen. Daarvoor heb ik verschillende websites.

Allemaal gaven ze goede vooruitzichten: een activiteit van 4 die avond. Maar de aurora ovaal zag bloedrood, hetgeen betekent dat de activiteit op dat moment een stuk hoger moest liggen.

Aurora

Ik repte mij naar buiten. De hemel was helder en, ondanks de straatverlichting, kon ik zien dat het in het noorden helemaal niet zo donker was. Tijd om een betere plaats te gaan opzoeken! Ik nam mijn fototoestel en mijn warme jas mee in de auto en reed naar de top van Varvsberget. Dat is helemaal niet ver en vandaar zie je de ganse stad aan je voeten liggen. Toen ik uit de auto stapte zag ik het meteen: in het noorden waren heel duidelijk wapperende groene gordijnen te zien. In het zenith was een brede, groenachtige band die voortdurend van vorm veranderde en die zo helder was dat hij bijna alle sterren verduisterde.

Het opstellen van het fotostatief nam wat tijd in beslag, maar toen was ik klaar om het verschijnsel vast te leggen. Later bleek dat ik nog veel te leren heb en dat ik waarschijnlijk een andere fototoestel zal moeten kopen om het Noorderlicht goed te kunnen fotograferen. Geen zelfgemaakte foto’s dus deze keer…

Ik was erg onder de indruk, maar het was al over één uur en ik besloot stilaan op te krassen. Beneden was de stad helemaal aan het oog onttrokken door een dikke mistlaag, maar erboven was het helder. En toen, plots, zonder enige verwittiging, begon een onwaarschijnlijk lichtspektakel. Groene rookslierten verschenen overal aan de hemel, ze bewogen heel snel van west naar oost en verdwenen plots, net zoals ze gekomen waren. Hier en daar was ook rood te zien.

Het was eigenlijk een beetje om bang van te worden: je voelt je zo klein en kwetsbaar onder al dat lichtgeweld. Ik was bang dat een paar paddo’s in ons trechtercantharellensausje van die avond gesukkeld waren, zo vreemd was het verschijnsel.

En ondertussen bleven de sluiers in het noorden maar verder wapperen. Later bleek dat de activiteit plots gestegen was tot een storm met intensiteit 6! Ik voeg een foto bij die diezelfde avond genomen werd in Abisko.

auroras

In het echt is het Noorderlicht niet zo helder, maar de bewegingen kan je niet vastleggen op foto. Je moet het gezien hebben om het te geloven. Het kan kalm en statig bewegen, maar ook flitsend snel. En het uitzicht verandert voortdurend.

En, aangezien de zon nog steeds in een maximum zit, verwachten we nog enkele shows in de nabije toekomst…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Geomagnetische storm!

  1. Dat klinkt echt wel betoverend… Geniet er van!

  2. Christophe zegt:

    Heel mooi! Willen we zelf ook wel eens meemaken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s