Svampplockning!

Het is niet de eerste keer dat ik schrijf over paddenstoelen.

In augustus en de eerste helft van september was het heel droog. Moeilijk dus om verse paddenstoelen te vinden. Maar zoals we dachten zaten ze ongeduldig te wachten om bij de eerste regen weer op te duiken.

En het was ook zo: na de overvloedige regen van een paar weken geleden zie je ze overal verschijnen. En ze mogen vrij geplukt worden. Paddenstoelen zijn namelijk net als vruchten aan een boom: als je de appels plukt zal de appelboom niet afsterven.

Voor ik de paddenstoelbeschermlobby over mij heen krijg, wil ik toch wel even zeggen dat het verantwoord is een aantal soorten te beschermen, zeker in Vlaanderen, waar een aantal soorten zeer zeldzaam zijn. Bij het zoeken en het plukken kan je namelijk het mycelium, de fijne zwamdraden in de grond, beschadigen. In Zweden is dat niet zo erg, aangezien de paddenstoelen in grote getale voorkomen en het aantal plukkers klein is, gezien de lage bevolkingsdichtheid.

We krijgen hier echter ook zoiets als in België: tijdens de oogsttijd zakken een aantal Sikhs af naar de fruitstreek in Vlaanderen voor de pluk. Ze zijn namelijk de enigen die nog voor een heel laag loon willen werken…

In Zweden is Thailand heel populair: tijdens de donkere wintermaanden gaat een groot aantal Zweden daar zonlicht bijtanken. De charters naar Thailand zijn dan ook heel goedkoop. Zo waren er na de kersttsunami van 2004 in Thailand 8000 doden, waarvan meer dan 500 Zweden (en tien Belgen). Tijdens het najaar komen vele Thai naar Zweden om paddenstoelen te plukken in goedkope loondienst, samen met een aantal Thai dat hier permanent verblijft. Ze zwermen dan uit over geschikte wouden en kammen systematisch ganse gebieden uit. Niet erg goed voor de natuur…

Ook het plukken van lingon en bosbessen gebeurt zo op grote schaal.

Aangezien wij (nog) geen grote specialisten zijn in eetbare paddenstoelen blijven we toch wat voorzichtig. De klassieke grap luidt dat alle paddenstoelen eetbaar zijn, sommige echter maar één keer. In werkelijkheid zijn er weinig zwaar giftige soorten, maar je zal ze maar treffen natuurlijk. Een groter aantal zijn gewoon smaakloos of smaken slecht.

Een heel populaire “svamp” is hier de Karljohan, vernoemd naar koning Karl XIV Johan. Deze koning was afkomstig uit Frankrijk en kende deze soort heel goed. De wetenschappelijke naam is Boletus Edulis (eetbare paddenstoel), in Vlaanderen bekend als Eekhoorntjesbrood, in Italië als Porcini. Toen de koning door het land reisde werd hij geconfronteerd met de hongersnood van de bevolking. Maar toen hij het grote hoeveelheid Eekhoorntjesbrood in de wouden zag, riep hij uit dat ze toch Eekhoorntjesbroodsoep konden eten. Zo kreeg de soort zijn Zweedse naam. Paddenstoelen zijn echter niet zo voedzaam. Ze bevatten heel weinig voedingsstoffen, maar ze zijn wel rijk aan bepaalde mineralen.

Het eten van paddenstoelen werd daarom ook heel sterk afgeraden in Zweden na de kernramp in Tsjernobyl. Zweden kreeg namelijk een grote radioactieve wolk over zich heen. Paddenstoelen sloegen die radioactieve elementen op. Tegenwoordig, 27 jaar na de ramp, zijn die schadelijke elementen dieper in de bodem gezakt, waardoor paddenstoelen eten weer veilig is.

De Boletus Edulis kan een diameter van 25 cm bereiken (de hoed), maar is heel lekker als hij jong is. Dan is hij ook niet aangevreten door insecten. Je kan hem in stukjes snijden en bakken in een omelet of met gebakken aardappelen, maar je kan hem ook drogen.

Wij maakten onlangs een Boletus Badius (kastanjeboleet of brunsopp) klaar. Het is dichte familie van Boletus Edulis en even lekker…

Digital StillCamera

Maar veruit de meest populaire soorten zijn de cantharellen.

Tijdens een vroegere zoektocht in … (sorry, iedere Zweed heeft zijn eigen geheime vindplaatsen, die hij aan niemand verklapt) plukten we een flinke hoeveelheden Gele Cantharellen (Cantharellus cibarius). In België worden ze Hanenkammen of Dooierzwammen genoemd. Ze zijn heel lekker, maar er is heel wat reinigingswerk aan. Maar dat heb je ervoor over als je het gele goud van het woud vindt!

Gula kantareller

Bij een laatste expeditie dit weekend plukten Barbro en Jeaneth een enorme hoeveelheid Trechtercantharellen (Cantharellus tubaeformis). Deze komen soms in heel grote hoeveelheden voor. Drogen versterkt de smaak en dan zijn ze heerlijk in een saus of een soep (nietwaar dochters?).

Trattissar

Dit is wat er overblijft na drogen:

Trattisar 001

Dit weekend (6 oktober) deden we nog beter: drie meter trechtercantharellen…

trattis

Ongetwijfeld leren wij meer en meer soorten kennen: het is een boeiende en lekkere hobby. Ik hou jullie op de hoogte!

Advertenties
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s