Barbecue op een eiland

Een paar weken geleden profiteerden wij nog eens van het mooie weer hier.

Ik hoor jullie al zeggen: “Ja, het is daar koud en nat in het Noorden, niks voor mij”… Een cliché, dat ik weer kan tegenspreken: ook in Zweden was de zomer schitterend, maar dan toch nog een stuk schitterender dan in België. Sedert mei is het hier bijna onafgebroken zonnig, warm en droog. Zonnig betekent van 2 uur ’s nachts tot elf uur ’s avonds rond midzomer, warm betekent dagtemperaturen rond 25 graden (nu, half september, is dat 19 graden) en droog wil zeggen één stortbui sinds begin augustus. Geen uitschieters van 35 graden, afgesloten door zware onweersbuien, zoals in België.

Onze vrienden Kjell en Lotta hebben een snelle motorboot, die dicht bij de stad in een kleine baai aangemeerd ligt. We laadden alles in voor onze tocht: barbecue, vlees en groenten. Zelfs koffie en een lekkere taart als dessert. En natuurlijk lättöl: dronken varen is net zo taboe als dronken sturen in Zweden.

Het was een half uur varen tot onze bestemming (ongeveer 20 km ver): het eiland Vågön in de archipel. Na een prachtige tocht met vergezichten op de kust en een aantal andere eilanden legden we aan in een rustige baai.

Kjell boot

We waren niet de enigen daar: een groepje jonge mensen had hun tent opgeslagen op het strand. Wij laadden alles uit en installeerden ons op het strand. Een heerlijke barbecue maakte het plaatje volledig. Onvoorstelbaar, die rust en die stilte. Zelfs het af- en aanrollen van de golven ontbreekt. De Botnische Golf is als een reusachtig meer.

20130815_180814 20130815_181821

En wat doet de gemeente om deze plaats aangenaam te maken? Het eiland is onbewoond, maar ten behoeve van de bezoekers is er een aanlegsteiger gemaakt. Voor de rest is er een grote, ruime hut, waar je in geval van slecht weer de nacht kunt doorbrengen. Een grote sauna, met hout, kan zo gebruikt worden door iedereen die het wil. En natuurlijk zijn er ook enkele goede toiletten voorzien.

Alles is zo maar gratis beschikbaar. Er is gewoon een bord met een verwelkoming en het vriendelijke verzoek alles netjes te houden. Wat de Zweden dan ook zonder probleem doen!

20130815_194544 20130815_193604

Bij het vallen van de avond ruimden we op en keerden wij via een andere route weer terug.

20130815_191151

Is er een betere manier om te ontspannen en de batterijen terug op te laden?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Barbecue op een eiland

 1. Joke zegt:

  Dat ziet er schitterend uit, Hendrik. Ik kan me voorstellen dat jullie genoten hebben!

 2. geert zegt:

  Maak ons maar wat jaloers. Het is jullie van harte gegund. Misschien passeren we volgende zomer wel eens.

 3. Eddy zegt:

  Amaai. Wat een leven… En wij moeten het hier stellen met de fab 4 quiz 🙂

 4. Matthias zegt:

  Klinkt heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s