Eindelijk weer tijd voor surströmming…

surstromming

De Botnische Golf is een speciale biotoop voor vissen. Als je de kaart bekijkt zie je dat de verbindingen met de Noordzee niet zo breed zijn. Een gevolg daarvan is dat er weinig of geen getijden zijn en dat het water weinig gemengd wordt met dat van de Noordzee. Hoe noordelijker men gaat, hoe minder zout het water wordt. Men spreekt van brak water. Vissen hebben zich daaraan aangepast. Zo leeft er veel snoek langs de kusten en vinden we er een ondersoort van de gewone haring: de strömming.

Deze vis zorgt voor een “delicatesse”, die je elk jaar opnieuw in augustus kunt proeven aan de kust: de surströmming. De buurt van Örnsköldsvik is dé streek om deze gefermenteerde haring te proeven. In de 15e eeuw was er een tekort aan zout, zodat de haring na het opleggen in vaten ging gisten. Het resultaat bij opening is een alles doordringende stank, die veroorzaakt wordt door de ontstane zwavelverbindingen. Maar de vis is niet rot, maar is nog steeds stevig en heeft een sterk zoute smaak. Met aardappelen, ajuin, tomaat, room en hardbrood een heerlijke combinatie. Maar je moet wel wat moed hebben om je weerzin te overwinnen. De smaak herinnert echter in niets aan de stank bij het openen van de blikken.

Je vindt meer informatie op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming

Daarbij wordt schnaps gedronken en lättöl. Heel regelmatig brengt iemand luidkeels een toast uit en dan barst iedereen uit in een grappig lied. Het repertoire is uitgebreid en het vergt heel wat oefening vooraleer je kunt meezingen.

Het wordt heel erg geapprecieerd als je als niet-Zweed de moed hebt om het te wagen. Ik kan het iedereen aanraden: het is een heerlijk gerecht.

Als verwelkoming waren we de dag na onze aankomst uitgenodigd in Myre, in het zomerhuis van Jeaneth, een goede vriendin. Een heerlijke locatie met zicht op zee, in een prachtige baai. Het weer was goed om buiten te eten, het was begin augustus, dus: tijd voor sürströmming! En of het gesmaakt heeft! Barbro en ik hadden zelf de schnaps geprepareerd. Dat is niet zo moeilijk: je vindt genoeg recepten op het net. Met vodka en aangepaste kruiden maak je zonder probleem de beste schnaps.

De honger en de goesting waren groot, zodat ik alweer mijn record brak: het staat nu op 9. Hiermee verdien je als buitenlander het respect van menige inlander! 😉

Na het dessert, de koffie en een frisse wandeling in de avondschemering tussen de roerloze bomen was het bedtijd. Met het hoofdeinde van het bed voor het raam, met uitzicht op Skuleberget en de zee, in een hoorbare stilte, val je zonder problemen in een diepe slaap. En dan word je pas tien uur later, heerlijk fit, weer wakker van de geur van getoast brood: een paradijselijk gevoel…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Eindelijk weer tijd voor surströmming…

  1. Dirk Maes zegt:

    Hoi Hendrik,
    Tof idee om je Zweedse belevenissen te kunnen volgen. Geef gerust een seintje als je toch nog eens in Overmere zou passeren. Er staat altijd wel een Duvel koud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s