Voorgeschiedenis

Granada 042

Na mijn scheiding begin 2008 verhuisde ik naar Aalst. Ik voelde mij ontheemd. Het huis stond te koop en mijn beide dochters woonden in Gent bij hun moeder. Tijdens de weekends kwamen  ze bij mij studeren.

Gelukkig gebruikten wij beiden ons gezond verstand, zodat deze moeilijke tijd voor hen niet nog lastiger werd. Een vechtscheiding werd het dus gelukkig niet.

Ik werkte halftijds in het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België als educatief medewerker. Bijna mijn ganse carrière heb ik gewerkt als leraar Wetenschappen in het VTI in Aalst. In september 2007 aanvaardde ik een halftijdse detachering naar het Planetarium. Een welkome afwisseling na dertig jaar in dezelfde job. Bovendien sloot dit volledig aan bij één van mijn grote hobby’s: astronomie.

In het begin van de zomervakantie 2008 schreef ik mij in op een zomercursus astronomie in Granada, Spanje. Daar kon ik even ontsnappen aan de voorbije spanningen en stress die gepaard gaan met een scheiding. Bovendien had ik mij voorgenomen dat ik vanaf dan weer vrij was, zodat ik weer openstond voor een nieuwe relatie. Het werd een heel leerzame ervaring: vijftig cursisten met meer dan dertig nationaliteiten beleefden samen een tiental heerlijke dagen.

Op de trappen van het Alhambra kwam ik in gesprek met Barbro: een Zweedse vrouw, die heel open en vriendelijk was. We voerden een heel aangenaam gesprek, maar we kwamen niet tot persoonlijke ontboezemingen. Ik vertelde wel later aan haar collega Anna dat ik gescheiden was en kwam zo te weten dat ook Barbro al enkele jaren alleen was. De rest van de week sprak ik regelmatig met Barbro. We kwamen tot de vaststelling dat voor elke situatie wel een Abba-song te vinden is. Verder nam ik mij in een gekke bui voor ooit eens de auto te nemen en naar Örnsköldsvik te rijden. Barbro zei dat ik welkom was en dat ze met plezier zou rondleiden in haar stad. Maar ze verklaarde mij ook een beetje gek: 2300 km is heel ver rijden…

Blijkbaar vertelde Anna tijdens de terugvlucht aan Barbro dat ik gescheiden was. Dat had ze niet gedacht: in haar ogen was ik een gelukkig getrouwd huisvader (wat ik vele jaren geweest was).

Ze schreef mij een mailtje waarin ze duidelijk liet blijken dat ze spijtig vond dat ze dat niet vroeger geweten had… (?) Ik antwoordde met een lange mail, waarin ik mijn situatie aan haar uitlegde. Ze beloofde mij later terug te schrijven met meer uitleg over haar eigen situatie.

En ik hoorde gedurende maanden niets meer van haar…

Toch bleef ze in mijn hoofd spoken en ik stuurde haar een heel kort mailtje met de vraag of ze mij misschien vergeten was?

Ik kreeg een grappige mail terug, waarin ze zich uitgebreid verontschuldigde en meer vertelde over haar leven. Dit was de start van een uitgebreide e-mailconversatie, waarbij wij steeds persoonlijker werden. Toen bleek dat wij er over heel veel dingen gelijklopende meningen op na hielden en dat wij dezelfde dingen in het leven belangrijk vonden. We verwonderden ons er over dat dit kon, daar we beiden toch opgegroeid waren in twee verschillende landen, ver van elkaar.

Maar goed, het werd duidelijk dat wij beiden deze relatie verder wilden uitdiepen. En daarvoor moesten wij elkaar natuurlijk echt ontmoeten. Omdat je niet weet hoe een echte ontmoeting evolueert, besloot ik niet het vliegtuig, maar de auto te nemen. Barbro dacht dat een week “lagom” (juist genoeg) zou zijn. Indien het niet zou klikken kon ik nog steeds vroeger terugreizen. Zo vertrok ik in de paasvakantie van 2009 naar Zweden: een heel boeiende reis naar de 63e breedtegraad. Nog nooit was ik zo ver naar het noorden gereisd. Ik vertrok tijdens het begin van de lente en ik kwam op het einde van de winter aan. Een bevreemdende ervaring tijdens die tweedaagse reis.

Reeds de eerste avond werd duidelijk dat het zeer goed zat met onze relatie. Nooit zou een periode die we samen doorbrachten “lagom” zijn, maar altijd veel te kort…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Voorgeschiedenis

  1. Ilse met stipjes;-) zegt:

    Prachtig verhaal. En veel geluk samen

  2. ricardofab4 zegt:

    er bestaan nog sprookjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s