Aankomst in Örnsköldsvik

Zweden zomer 2012 018

Laat in de avond van 9 augustus 2013 kwamen Barbro en ik aan in de Själevadsgatan in Örnsköldsvik, Västernorrland, Zweden.

Dit was de plaats die mijn thuis zou worden de volgende drie maanden. Ik was hier natuurlijk al een aantal keer geweest gedurende een aantal weken, maar dit keer was het ernst: de vorige keren was ik op bezoek bij mijn vriendin, nu gingen we min of meer samen leven.

Hoe is het zover gekomen?

We zijn beiden 60 jaar oud en we hadden beiden een heel leven achter de rug voor we elkaar ontmoetten. Maar blijkbaar was voor ons beiden de tijd rijp om de stap te wagen en ons in een avontuur te storten. Een avontuur, waarvan de uitkomst, zeker in het begin, totaal onzeker was. Maar is dat niet zo met ieders leven?

Ik ben niet de enige die vindt dat ons verhaal een beetje ongewoon is. Daarom wil ik er in volgende bijdragen dieper op in gaan.

Het is de bedoeling een korte samenvatting te geven van de weg die we beiden gingen om tot deze situatie te komen.

Daarna wil ik graag berichten over ons leven hier in Zweden. Een land, dat voor veel Vlamingen omgeven is met vooroordelen: Zweden is koud, behalve de Zweedse vrouwen; Zweden is duur; Zweeds is een moeilijke taal, waarbij ieder woord minstens één “eu” bevat; enz…

Uit mijn blog zal moeten blijken dat je niet altijd moet geloven wat “men” zegt. Zo zijn Zweedse zomerdagen eindeloos lang en heerst er dikwijls een ideale temperatuur. Zweedse vrouwen zijn net als overal: er zijn zoveel verschillende soorten als er vrouwen zijn. Zweden is goedkoper dan België: vis, vlees, groenten, fruit. Alleen alcohol is dubbel zo duur, maar dat is geen enkel probleem: het zou gek zijn na een bezoek aan België met een lege wagen terug te rijden.  En in het “Zweuds” komt de “eu”-klank helemaal niet voor!

Stof genoeg voor een begin.

En wat komt er nog? Daar heb ik geen flauw idee van. We leven van dag tot dag en we zien wel!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Aankomst in Örnsköldsvik

 1. Bea Van Hecke zegt:

  Wijs! Hendrik! Veel geluk!

 2. Ilse met stipjes;-) zegt:

  Zit de eu niet in örebro? 😛

 3. Antoon zegt:

  Mucha suerte Enrique. De 4134 km van Órgiva naar Örnsköldsvik overbrug je in amper 39 uur. En die route loopt door België. Misschien maak ik in februari ook een blog om te klagen over de warmte terwijl ik aan mijn van mijn goedkope caña met tapa geniet 😉

 4. Peter Henderickx zegt:

  Super!!! We volgen je wedervaren hier op de voet Hendrik en Barbro. Dat komt goed!

 5. pas maar op als de wind weer uit tjernobyl komt,de foto ziet er goed uit,wat met de winters en de lente,zitten er daar wilde dieren, en muggen, hoeveel bier mag je meedoen ,en de douane dan,
  is de geneeskunde idem ,bestaat er een huisarts, zijn de vrouwen blond en groot en onafhankelijk ,kortom viking -like,komt de vis je strot niet uit,zijn er bergen , hoe zit het met de bureaucratie van het verhuizen,en de belasting ,is die hoger of juist lager, kun je een deftige woning permitteren ?
  wiflried holvoet

 6. Dag Hendrik. Kuifje in Zweden. Ik heb wel (nog) niet alles gelezen, maar toch hoed af voor het relaas van je avonturen aldaar. Zorg goed voor jezelf, want je laatste berichten baren me wel wat zorgen. Geert had er me al iets over verteld. Gelukkig is er de 21ste-eeuwse geneeskunde. “Dans la vie tout finit par s’arranger.” Groetjes en sterkte, u toegewenst vanuit het land van herkomst. Erik D.S.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s